avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PENSIA DE URMAS
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PENSIA DE URMAS

Buna ziua,
In luna mai 2008 sotul meu de 32 ani, a decedat in urma unui accident de munca. Eram casatoriti de 6 ani si 8 luni si aveam un copil in varsta de 6 ani .Vechimea decedatului in munca era de 4 ani.

Spuneti-mi va rog ce drepturi am eu ca sotie si fiul meu minor
Precizez ca inca nu am depus dosar pentru pensia minorului , deoarece societatea angajatoare a decedatului mi a spus ca s-a deschis un dosar la parchet , care nu s-a incheiat inca.
Stiu ca la dosarul pentru pensia de urmas i-mi trebuie un act (probabil incheierea acestui dosar) din care sa reiasa cauza decesului.

Multumesc frumos,

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:53, 23 Martie 2009
Intrucat sotul dvs. a decedat in urma unui accident de munca este indeplinita una dintre cele doua conditii reglementate prin art. 65 din Legea 19/2000, respectiv indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat (art. 58 din Legea 19/2000).

Avand in vedere prevederile art. 66 din Legea nr. 19/2000, copilul dvs. are dreptul la pensie de urmas.
Si dvs. aveti dreptul sa beneficiati de acest tip de pensie,indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca realizati venituri lunare mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie (art. 68, alin. 2 din Legea 19/2000).

Cuantumul pensiei de urmas se stabileste plin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, astfel:
-pentru un singur urmas, 50%;
-pentru doi urmasi, 75%.

Actul prin care se stabileste cauza decesului, respectiv accident de munca, este necesar casei de pensii, se afla in acel dosar penal si trebuie sa solicitati o copie. Pentru intocmirea dosarului de pensie este suficienta o copie a acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas ContSters52476 ContSters52476 Am 24 ani,2 copii mici(2 ani,respectiv 7 luni). Sotul avea 41 ani,a murit acum 3 saptamani. Beneficiez de pensie si eu?Si cat reprezinta?Stiu ca pana face ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas bobo24 bobo24 buna ziua copiii mei au beneficiat de pensie de urmas... acum as putea sa beneficiez eu? in iulie implinesc 57 de ani as putea sa am pensie de ... (vezi toată discuția)
Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)