avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timpul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timpul de munca

Buna ziua,
Conform contractului individual de munca, durata timpului de lucru este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. Inregistrarea duratei de munca se face prin amprentare zilnica la venire/plecare. Angajatorul afirma ca trebuie sa vii cu 10 min mai devreme si sa pleci cu 10 min mai tarziu (timp petrecut la vestiare pt echipare/dezechipare echipament de protectie, care nu intra in cele 8 ore/zi).Este legal sa primesti avertisment/sanctiune scrisa daca timpul lucrat zilnic este8 ore, conform amprentorului electronic si nu 8 ore si 20 min ,conform angajatorului? Ce se poate face in acest sens: nesemnarea sanctiunii, semnarea si contestarea ulterioara, sesizarea ITM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 15 Septembrie 2013
Se poate contesta decizia de sanctionare. ITM-ul nu are competenta in a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei astfel de decizii.

Potrivit art.252 C.mun.:
...
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Instanta competenta = Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Ceea ce spuneti dvs. trebuie prevazut in Regulamentul intern al unitatii la capitolul "programul de lucru".
In fostul CCMN era stipulat ca , in durata normala a timpului de munca nu intra timpii consumati cu echiparea-dezechiparea la inceputul si sfarsitul programului.
Deci daca nu e stipulat in Regulamentul intern al unitatii, Sanctiunea e abuziva.
Nu stiu ce e stipulat in CCMN, am doar Contractul individual de munca in care nu scrie nimic despre timpul alocat "echipamentului de protectie'.

Alte discuții în legătură

Decizie sanctiune disciplinara Paradiso Paradiso Buna seara As dori un raspuns la urmatoarea situatie: Decizia de sanctionare pe care am primit-o si pe care vreau sa o contest, este emisa pe data de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru abateri disciplinare mihaela_1968 mihaela_1968 Un salariat a facut o abatere grava, prevazuta in Regulamentul intern (absente nemotivate), repetata pe parcursul a 10 luni ( a mai fost sanctionat pt. asta cu ... (vezi toată discuția)
Timpul de munca-ore suplimentare Andrei Gica Andrei Gica [i][b] Codul muncii: \"ART. 111 Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si ... (vezi toată discuția)