Buna ziua,
Conform contractului individual de munca, durata timpului de lucru este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. Inregistrarea duratei de munca se face prin amprentare zilnica la venire/plecare. Angajatorul afirma ca trebuie sa vii cu 10 min mai devreme si sa pleci cu 10 min mai tarziu (timp petrecut la vestiare pt echipare/dezechipare echipament de protectie, care nu intra in cele 8 ore/zi).Este legal sa primesti avertisment/sanctiune scrisa daca timpul lucrat zilnic este8 ore, conform amprentorului electronic si nu 8 ore si 20 min ,conform angajatorului? Ce se poate face in acest sens: nesemnarea sanctiunii, semnarea si contestarea ulterioara, sesizarea ITM?
Se poate contesta decizia de sanctionare. ITM-ul nu are competenta in a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei astfel de decizii.
Potrivit art.252 C.mun.:
...
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta. (5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Instanta competenta = Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
In fostul CCMN era stipulat ca , in durata normala a timpului de munca nu intra timpii consumati cu echiparea-dezechiparea la inceputul si sfarsitul programului.