avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare de drept
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare de drept

Buna ziua,
Acum 5 ani am condus cu o alcolemie peste limita legala, am fost oprit de politie, si mi-a fost intocmit dosar penal. Acum 3 ani a avut loc procesul si am primit o condamnare la 1 an de inchisoare cu suspendare, cu o perioada de incercare de 3 ani.
Perioada de incercare a expirat pe 15.09.2013 (ieri).
Am citit in mai multe postari pe forum ca daca pedeapsa nu depaseste 1 an, atunci intervine reabilitarea de drept, si nu trebuieste sa mai fac eu nici un demers.
As dori sa stiu daca detin informatia corecta, iar in cazul in care mai trebuieste facut ceva, care sunt pasii urmatori.
De asemenea, in cazul in care a intervenit reabilitarea de drept as dori sa stiu daca in acest moment imi eliberez cazierul, voi mai avea infractiunea inscrisa (cu mentiunea ca doresc sa ma inscriu din nou la scoala de soferi)?

Va multumesc.
Dupa trecerea termenului de incercare intervine intr-adevar reabilitarea de drept, dar este posibil ca cei de la cazier sa nu opereze mentiunea si dvs veti fi nevoit sa solicitati in instanta printr-o cerere sa se constate ca a intervenit reabilitarea de drept.
Dupa un an de la ramanerea definitiva a hotararii, era posibil sa va prezentati la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere.
ART. 86 c.p.
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.

ART. 116 OUG 195/2002
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
Va multumesc pentru raspuns.
Mi-as fi dorit sa fi fost informat si de catre avocatul propriu in legatura cu posibilitatea prezentarii la examen dupa un an. :(
Sa inteleg ca in acest moment daca prezint cazierul in care este inscrisa infractiunea, voi avea voie sa ma prezint la examen?

Va multumesc din nou pentru raspuns.
Asa cum v-am spus, conf. art.116 dupa un an de la hotararea ramasa definitiva, va puteti prezenta la examen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 87. - (1) conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool Anna-Marria Anna-Marria Buna seara! Am o mica nelamurire,si am observat ca aici se pot rezolva multe..macar din vorbe si sfaturi! In 30.11. 2007 parintii mei au avut un ... (vezi toată discuția)
Condus fara permis maariusboros maariusboros Cumnatul meu a condus fara permis in 2007 si are cazier. Si vrea sa faca Scoala de Soferi . Am o intrebare pt. dumneavoastra . Mai poate da de permis daca in ... (vezi toată discuția)
Inchisoare cu suspendare liviu23 liviu23 un prieten a condus baut un autoturism pe drumurile publice .in urma procesului a primit 1an cu suspendare si o perioada de incercare de 3ani.Ce inseamna ... (vezi toată discuția)