avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Contract premediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Contract premediere

Buna ziua,
In conformitate cu modificarile aduse L.medierii prin OUG 80/2013 procedura de informare poate fi realizata si de judecatori, procurori, avocati si sub nici o forma nu poate fi perceput onorariu. Ce contract incheie un avocat la care se prezinta doar o parte pentru informare, atata timp cat trebuie sa convoace cealalta parte?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 13:22, 17 Septembrie 2013
Avocatul ii poate mentiona partii solicitante ca aceasta poate face si personal convocarea, atata timp cat o face intr-o forma care sa asigure confirmare de primire. In aceasta situatie, solicitantul va completa doar o cerere de deschidere a procedurii de informare catre avocat, stabilind cu acesta locul, data si ora sedintei de informare. Aceste date se vor comunica partii celeilalte (ca sa nu o numesc ''adversa", mediatorii nu folosesc acest termen :) ) in continutul invitatiei transmise, impreuna cu datele de contact ale avocatului.

Daca partea doreste ca invitatia sa fie transmisa de avocat in numele sau, ramane ca avocatul sa gaseasca o modalitate legala de a o face. Dupa parerea mea, e impropriu sa numeasca un astfel de contract "contract de pregatire a medierii", caci medierea este apanajul altei profesii.

De ce nu ar fi posibil ca si aceste servicii sa intre in sfera contractului de asistenta juridica pe care il incheie cu partea in cauza, fiind specificate expres in imputernicirea avocatiala si demersurile de convocare la informare si de realizare efectiva a informarii privind medierea. Legea ii permite sa faca informarea ca avocat, nu ca mediator, deci nu vad o problema. Va actiona in conformitate cu rigorile propriei profesii, nu cu cele ale profesiei de mediator.
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Multumesc pt raspuns. De acord cu prima varianta.Dar la a doua varianta nu cred ca ne incadram in textul de lege:Efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris. (14) Serviciile prestate conform dispozitiilor alin. (1) si (11) sunt gratuite, neputandu-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.»
Totusi daca Dvs faceti informarea ca avocat, va trebui sa intrati in contact cu partea adversa, sa aveti o corespondenta, sa intrati in detalii despre conflict etc si din punctul meu de vedere nu mai puteti reprezenta una din parti ca avocat. Mai bine lasati un mediator sa isi faca treaba/meseria si Dvs ramaneti avocatul uneia din parti.
pati a scris:

(14) Serviciile prestate conform dispozitiilor alin. (1) si (11) sunt gratuite, neputandu-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.»



Cine a vorbit despre onorariu? Eu va sugeram doar o modalitate legala de a presta aceste servicii. Trebuie sa aveti un mandat din partea solicitantului pentru a face convocarea la informare. Puteti sa faceti gratuit informarea si sa recuperati doar cheltuielile presupuse de invitare. Legea formuleaza nefericit acest capitol, dar nu cred ca interzice recuperarea cheltuielilor postale, de exemplu. In acest caz ce avocat ar suporta din buzunar aceste costuri?

Sau se poate recurge, fara batai de cap, la prima varianta sugerata. Si, cu si mai putine batai de cap, se poate colabora cu un mediator :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu contract premediere DanyD DanyD Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca ... (vezi toată discuția)
Cat de gratuita este sedinta de informare asupra medierii? dyadina33 dyadina33 Buna seara, Va supun atentiei urmatorul aspect: Art. 2, alin 1^1 din Legea 192/2006, spune ca „dovada participarii la sedinta de informare privind ... (vezi toată discuția)
De la 1 august sedinta de informare privind medierea este obligatorie, altfel pierzi procesul chiar daca ai dreptate pe fondul cauzei codulmuncii codulmuncii Buna dimineata. De ieri sedinta de informare privind medierea este obligatorie. Daca nu prezinti in in stanta dovada ca ai facut sedinta de informare pierzi ... (vezi toată discuția)