avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... autenticitate in tribunal a chitantei de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

autenticitate in tribunal a chitantei de mana

La inceputul lunii aprilie 2008 am luat avans 5000 euro pt vanzare apartament intocmind o chitanta de mana semnata de mama, eu, cumparator si un martor, nu prin notar. La inceputul lunii mai 2008, cand actele erau pe terminat, cumparatorul s-a razgandit, iar in luna august le-am restituit 4000 euro,cerandu-i inapoi la randul nostru..., mai putin 1000 euro care s-au cheltuit cu succesiunea si intocmirea actului de vanz. cumparare. La semnarea restituirii celor 4000 euro, mama (noi cedand in favoarea ei), s-a angajat ca pana la 16 ianuarie 2009 sa ii restituie si restul banilor daca va reusi sa-i stranga, dar este pensionara si succesiunea nu s-ar fi facut in altfel de situatie si nici nu a mai gasit alt client pt valoarea ce fusese stabilita, piata imobiliara cazand deja. Acum am primit de la un cabinet de avocatura un fel de somatie prin care o obliga sa restituie restul sumei (1000 euro) in 6 zile altfel se trece la proces. Ce se intampla in acest caz, daca se ajunge la proces, caci mama nu are cum restituie suma in 6 zile.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 15:54, 23 Martie 2009
Vor obtine o hotarare judecatoreasca prin care mama dvs. va fi obligata sa achite acei 1000 euro, si in plus cheltuieli de judecata (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat), probabil si o diferenta reprezentand reactualizarea sumei cu indicele de inflatie...Posibil apoi sa incerce sa obtina "creanta" prin executarea silita a mamei dvs. (poprire pe 1/2 din pensie, scoatere la vanzare prin licitatie publica bunuri mobile/imobile-depinde-)
Este indicat sa luati legatura cu respectivul "cumparator" si sa incercati sa-i explicati care este situatia, poate obtineti o amanare a platii respectivei sume...dar...
Acum depinde si ce act/acte a semnat mama dvs.deoarece cel putin teoretic daca "cumparatorul s-a razgandit" in momentul semnarii actelor la notar, atunci ar fi trebuit sa piarda avansul platit....si nu sa-i returnati dvs. si mama dvs. acesta suma...insa daca in acel inscris nu ati prevazut aceasta clauza....probabil a trebuit sa "returnati avansul"...
Pana cand nu veti prezenta toate inscrisurile semnate de dvs. si mama dvs. unui specialist in drept, care sa analizeze aceste inscrisuri, nu puteti sti exact daca mai datorati (mama dvs.) sau nu aceasta suma de 1000 euro, "cumparatorului".
Ipotetic insa, daca mama dvs. a recunoscut aceasta "datorie" si s-a obligat/angajat sa o plateasca prin semnarea unui inscris, atunci va trebui sa o plateasca si va sfatuiesc sa urmati primul sfat, respectiv amanarea prin buna invoiala a platii sumei.

Av. Cermak

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare antecontract vanzare apartament costi1987 costi1987 Buna ziua, Am un apartament la vanzare si saptamana trecuta m-am inteles cu niste clienti sa il cumpere. Mi-au cerut contractul de vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)
Avans apartament fara antecontract Oanamaria88 Oanamaria88 Buna ziua, sunt in situatia in care am platit un avans de 1000 euro pentru achizitionarea unui imobil in baza unei facturi, urmand ca in 2 saptamani sa fie ... (vezi toată discuția)
Rugaminte lamurire conventie predare imobil andramihaela666 andramihaela666 Buna ziua ! Am semnat in nov 2017 o conventie la avocat in calitate de proprietar prin care in termen de 3 ani pana la nov 2020 ma oblig sa predau ... (vezi toată discuția)