Buna tuturor!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema!
Am lucrat la o firma pana in data de 20februarie2009, cand am dat demisia, si nu am mai ramas pentru cele 15 zile de preaviz!
La plata salariului, angajatorul nu a platit doar 3 zile, deoarece pentru cele 15 zile, calculat inapoi, nu a platit nimic, fiindca nu am predat nimic din ce am lucrat pana in ziua respectiva, desi toate datele au ramas pe calculator!
Este legal asa ceva?
Este un pic cam greu sa va inteleg problema la modul cum v-ati exprimat.
Daca v-ati dat demisia si nu ati mai stat in preaviz, ceea ce era de obligatia dvs sa faceti, ce bani doriti sa va plateasca angajatorul pentru o perioada pe care nu ati lucrat-o?
Daca ati lucrat pana pe 20 februarie....pana la aceasta data trebuie sa vi se acorde drepturile salariale, inclusiv concediul de odihna pe anul 2009 (3 zile), care daca nu a fost efectuat se compenseaza in bani.
Faptul ca nu ati efectuat preavizul nu da dreptul angajatorului de a va retine din salariu.
Sanctiunea pentru nerespectarea preavizului poate sa fie, in cel mai rau caz, desfacerea CIM in urma cercetarii disciplinare.
Asa cum angajatorii sunt trasi la raspundere pentru nerespetarea obligatiilor contractulale, consider ca este valabil si ca angajatii sa isi repsecte prevedrile contractuale agreate si semnate.
Angajatorul are dreptul de a renunta la preaviz total sau partial, nu este un lucru la latitudinea angajatului.
La incetarea contractului individual de munca angajatorul trebuie sa acorde salariatului toate drepturile salariale cuvenite.