avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Platesc pensie alimentara 30% din salariul net pentru cei doi copii care au fost incredintati mamei lor. Vreau sa stiu daca prima anuala ( al 13-lea salariu ) si alte prime pe care este posibil sa le primesc intr-un an se au in vedere la calcularea pensiei alimentare. Mentionez ca lucrez in armata si aceste prime sunt incerte in sensul ca depinde de comandant daca primesc sau nu aceste prime in functie si de activitatea pe care o desfasor.
Mentionez de asemenea ca imi iubesc copiii ( sunt baieti amandoi 10 si 7 ani ), am obtinut la intelegere cu mama lor dreptul de a-i lua la domiciliul meu in fiecare weekend, in vacante. Cheltui destui bani cu ei cand sunt la mine, desi nu am venituri prea mari.Vorbesc cu ei la telefon la 3-4 zile, ma implic in tot ceea ce tine de ei; particip la serbarile de la scoala, la organizarea zilelor de nastere. Deci nu ma intelegeti gresit.
Vreau sa stiu daca primele care nu sunt venituri regulate si nici certe se iau in calcul la stabilirea pensiei alimentare?
Multumesc anticipat celor care au amabilitatea sa imi raspunda.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 16:26, 23 Martie 2009
In vederea stabilirii dreptului la pensia de intretinere se vor avea in vedere veniturile ce au caracter de continuitate , nu cele temporare , intamplatoare :prime , indemnizatii,premii , recompense...
Art.94 C.fam. prevede clar ca :"Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotari incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care adopta, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii."
Textul de lege face vorbire despre "castigul sau din munca", deci teoretic raspunsul la intrebarea dvs. este da.
Pe de alta parte, prevederile art.93 C.fam prevede:"Obligatia de intretinere se executa in natura sau prin plata unei pensii in bani.
Instanta judecatoreasca va stabili felul si modalitatile executarii, tinand seama de imprejurari."

Av. Cermak

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de calatorie minor teresitarus teresitarus cum se calculeaza pensia alimentara an momentul de fata si cum trebuie sa procedez pentru majorare si ce acte ami trebuie (vezi toată discuția)
Mod de calcul pensie intretinere sonyka sonyka buna ziua cum se calculeaza pensia de intretinere pt minor ?se i-a procent din salarul brut sau din salariul net?si inca o intrebare.tichetele de masa se ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minori ContSters213619 ContSters213619 Buna ziua. Cum pot scapa de pensia alimentara pe care trebuie sa o platesc pentru 2 copii minori. Nu am nici un venit si in urma divortului, trebuie sa ... (vezi toată discuția)