avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pensia de intretinere a copilului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pensia de intretinere a copilului

Buna ziu.
In urma divortului ,tatal copilului a fost obligat la plata pensiei de intretinere ,pe care nu a platit-o de 1 an si ceva.Am facut plangere la politie , dosarul a ajuns la parchet , banuiesc ca s-au facut unele cercetari si s-a ajuns la concluzia ca nu are de unde sa platesca si va fi scos de sub urmarire penala.Mentionez ca el nu lucreaza cu carte de munca , are la tara pomi, livezi , stupi si altele ...de unde traieste.
Ce se intampla cu pensia copilului? Nu o va mai plati niciodata?
Ce mai pot sa fac pentru a-l obliga totusi sa plateasca acesti bani?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:37, 23 Septembrie 2013
Neplata pensiei de intretinere, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie .

Asadar, indiferent daca realizeaza venituri sau nu ( inteleg ca este desfasurata o activitate producatoare de venituri, insa activitatea este desfasurata fara formalitati legale ) , obligatia legala de intretinere trebuie indeplinita.

Reaua credinta( intentia ca forma de vinavatie, cu cele doua modalitati ale sale, intentia directa si indirecta ) poate fi dovedita cu usurinta, intrucat , in pofida realizarii unor sume de bani, pentru a -si asigura subzistenta, obligatia de intretinere fata de copil este nesocotita, cu precadere ca aceasta poate fi indeplinita si in natura ( prin remiterea unor bunuri, a oricaror bunuri destinate traiului ).


In termen de 20 de zile de la comunicare, dumneavoastra puteti contesta rezolutia de neincepere a urmaririi penale, prin prisma aspectelor invederate mai sus.

Totodata, puteti depune o noua plangere penala, sub aspectul savarsirii infractiunii incriminata de art . 305 din Codul penal, cu mentinua ca infractiunea continuata ( actiunile sau inactiunile sunt savarsite in baza aceleiasi rezolutii infractionale ) cuprinde un moment al consumarii si unul al epuizarii.



Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, este definitiva , totala si neconditionata, incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.


Ca si modalitate de individualizare judiciara a pedepsei, instanta aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei, chiar daca nu sunt intrunite condiitile de art.81 din Codul penal, cu privire la suspendarea executarii pedepsei.


Totodata, in cazul in care tatal copilului detine bunuri, mobile sau imobile, puteti proceda la initierea executarii silite ( sumele de bani neprescrise, din ultimii trei ani , pot fi obtine pe aceasta cale ).




De asemenea, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea indeplinirii obligatiei legale de intretinere si in natura.



Succes.
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, As dori sa stiu CAILE DE ATAC ,in cazul in care tatal nu plateste pensie alimentara copilului care a fost incredintat,spre ingrijire si ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara elisabetatoma elisabetatoma Buna ziua! In urma unui proces de divort fostul sot este obligat la plata pensiei alimentare. Din pacate nu se intampla acest lucru, cu toate ca are si ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita anonima70 anonima70 Buna ziua!As avea o intrebare:ce pot sa fac daca tata copilului nu plateste pensia alimentara de 5luni?am apelet la un mediator dar nu sta de vorba cu el,nici ... (vezi toată discuția)