1. Am primit o oferta de munca la o alta compania decat cea la care lucrez in acest moment.
2. Am fost intrebat care este durata preavizului meu. Mi-am luat contractul colectiv de munca si anexele si in acesta este mentionat termenul de 15 zile. (contractul a fost facut in 2006 cand nu aveam o functie de conducere - acum functia mea este de coordonator compartiment/colectiv banca cod COR 121108 - in anexa la contract in care este reflectata aceasta promovare nu este mentionat nici o modificare referitoare la termenul de preaviz - doar conditiile salariale si numele functiei)
3. Am demisionat precizand in textul demisiei termenul de 15 zile - acesta a fost "aprobata" dar cu un termen de preaviz de 30 zile - pe motivul ca "detin o functie de conducere conform COR"
Exista vreo lege care sa precizeze un anumit termen de preaviz pentru o incadrare COR.
Concediul neefectuat - aferent anului trecut sunt obligati sa mi-l plateasca?
Din informatiile de la nespecialisti - firma nu m-ar putea obliga sa stau peste termenul asumat de ambele parti in contractul de munca.
In conformnitate cu prevederile art 79 alin 4 din codul muncii;
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
In conformitate cu prevederile art 141 din codul muncii:
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Deci , in cazul dumneavoastra CO neefectuat anul trecut si in acest an pana in prezent trebuie sa se compenseze in bani.
Incepem cu ce este mai simplu. Zilele de concediul de odihna neefectuate la data incetarii contractului de munca vor fi platite.
Apoi, in contractul de munca nu veti gasi niciodata informatii legate de tipul functiei (de executie sau de conducere). Aceasta informatie este specificata in organigrama si in fisa postului (care este anexa la contractul individual de munca). banuiesc la la data avansarii, odata cu schimbarea functiei cu acel act aditional la care ati facut referire ati primit si ofisa a postului noua/modificata conform noii functii sau macar un act aditiona la fisa postului prin. Acolo va trebui sa gasiti informatii despre locul postului dvs in organizatie (exacutie sau conducere). Clasificarea Ocupatiilor din Romania face referire la nivelul minim de studii necesar pentru ocuparea anumitor functii. De exemplu, concret pt exemplu dvs 121108 - Coordonator compartiment/colectiv banca (Subgrupa majora 12, Grupa minora 121, Grupa de baza 1211); Nivelul de instruire: - (nedefinit; superior dar nu neaparat)
Codul Muncii spune asa, la art 79:
"(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu po ate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere."
Si ca o informatie suplimentara, demisia NU trebuie aprobata.
"Art. 79. - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr -o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada ac esteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia."
Ok, va multumesc mult pt promptitudinea raspunsurilor.
In ceea ce priveste concediul neefectuat am inteles.
In legatura cu termenul de preaviz inca nu sunt 100% lamurit: Daca nu au mentionat in actul aditional noua perioada de preaviz - atunci nu ma pot obliga sa stau 30 zile...... remane termnenul mentionat in contractul colectiv de munca.
oricum ar trebui sa ajung la un acord cu ei, ar putea sa nu-mi elibereze nota de lichidare si alte documente necesare reangajarii....
De fisa postului nu se pune problema - nu e o compania chiar atat de organizata.
In general pentru functiile de conducere termenul legal de preaviz este de 30 de zile. Corect ar fi fost ca in actul aditional de modificare a incadrarii sa fie trecut si noul termen de preaviz, daca nu este trecut, atunci se va respecta cel din contractul individual de munca.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Este posibil??!??!
georgika
Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)