avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune/Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune/Mostenire

Buna ziua,

O sa va relatez o poveste trista, dar adevarata.........Si va rog sa ma ajutati.
Acum 17 ani bunicii mei au cumparat un apartament cu 2 camere pentru tatal meu, el fiind casatorit si cu doi copii( eu 23 ani si fratele meu 19 ani), dar nu a fost niciodata trecut pe numele lui sau al mamei, acel apartament a fost trecut pe numele bunicii.
Dupa aprox 3 ani de la cumparare bunicul meu a decedat, iar dupa moartea sa nu s-a facut succesiune. Precizez ca bunicii mei locuiau, iar bunica mea locuieste in continuare intr-un apartament cu 4 camere.
Acum aproape 6 ani a murit tatal meu, dar nici dupa el nu s-a facut succesiune.

In prezent bunica mea ce locuieste singura intr-un apartament cu 4 camere vrea sa ne dea afara din apartamentul cu 2 camere de unde locuim de 17 ani. Ea ne ameninta ca ne sparge usa si ca ne da afara cu forta daca nu ii platim chirie sau sa ne mutam in locuinta ea. Noi nu avem unde sa locuim in alta parte deoarece nu detinem resursele financiare necesare.
Cu bunica mea nu se poate locuii pentru ca are un comportament violent fiind alcoolica.
Toata viata s-a comportat cu noi ca si cum am fi sclavii ei, mai ales cu mama mea pe care a terorizato chiar si gravida fiind cu mine.

Precizez ca tatal meu mai are o sora in viata.

Ce drepturi avem noi ( eu, fratele meu si mama)?
Ne poate da afara cand doreste ea?
Poate vinde apartamentul cu 2 camere fara acordul nostru?
Am inteles ca daca locuiesti intr-o casa de cel putin 15 ani ai toate drepturile asupra ei, este adevarat?

Va multumesc mult pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
SAnamaria, utilizator
Cel mai recent răspuns: SAnamaria , utilizator 10:50, 23 Septembrie 2013
Primul pas este deschiderea succesiunii dupa bunic.Masa succesorala va fi impartita intre mostenitorii care accepta mostenirea( sotia supravietuitoare si copiii bunicului).Urmeaza apoi succesiunea dupa tatal dvs, la care vor participa sotia supravietuitoare si copii tatalui dvs. In aceasta masa succesorala poate intra si partea care ii revine tatalui dvs. din apartamentul cu 2 camere.Daca tatal dvs a mostenit o parte din acest apartament, cat de mica ar fi, instrainarea acestuia nu se poate face decat cu acordul tuturor mostenitorilor acestui apartament.
Eu va dau un sfat care ar putea ajuta sa nu fiti evacuati din apartament: mergeti la un notariat din localitatea unde a avut ultimul domiciliu tatal dvs., expuneti situatia si solicitati eliberarea unui certificat de CALITATE de mostenitor care se poate elibera fara sa dezbateti mostenirea. Dureaza ceva timp, nu se elibereaza pe loc, va trebui sa duceti notarului certificatul de deces al tatalui dvs. si actele de stare civila ale dvs.si ale mamei. Notarul va audia doi martori care l-au cunoscut pe tatal dvs. si veti da declaratii de acceptare a mostenirii atat dvs., cat si fratele si mama. Acest certificat atesta doar calitatea de mostenitor, in el nu vor fi trecute bunuri din masa succesorala. Avand acest certificat nimeni nu va poate evacua din apt.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
alla1975, utilizator
Va multumesc mult pentru raspuns.
Sa inteleg ca fara succesiune ea nu poate vinde nici unul dintre apartamente si nu ne poate da afara din locuinta?
Va rog sa-mi spuneti daca putem face ceva impotriva ei deoarece ne terorizeaza aproape zilnic, iar mama mea a ajuns sa consume sedative din cauza ei?
Putem depune plangere la politie, sau sa cerem ordin de restrictionare pentru ca ne ameninta ca vine si ne sparge usa?

Mi-ati putea raspunde si la aceasta intrebare: Am inteles ca daca locuiesti intr-o casa de cel putin 15 ani ai toate drepturile asupra ei, este adevarat?

Va multumesc frumos.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Din pacate am furnizat o informatie eronata. Dupa bunicul meu s-a facut succesiunea. Numai dupa tatal meu nu s-a facut.
In aceste conditii mai este nevoie de acel certificat de mostenitor?
Bunica mea ne poate obliga cumva sa ne mutam cu ea?

Va multumesc..........

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor - cotele sunt corecte? Dinico Dinico Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca cotele trecute intr-un certificat de mostenitor (sotia este decedata, succesiunea dezbatandu-se intre sot si cele doua ... (vezi toată discuția)
Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune in doua cazuri aproape indentice. nechitaconst nechitaconst matusa sora tatalui meu a decedat in 2010 neavand copii succesiunea s-a facut in favoarea tatalui meu si fratele lui unchiul meu, ei fiind singuri succesori de ... (vezi toată discuția)