avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CONTRACT INCHIRIERE , locator-persoana juridica, ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CONTRACT INCHIRIERE , locator-persoana juridica, locatar-persoana fizica

O persoana juridica poate inchiria un imobil unei persoane fizice?
Daca da, ce fel de contract este valabil si unde trebuie inregistrat?

cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: andtur , utilizator 23:01, 14 Iulie 2009
Contractul sub semnatura privata are valoare juridica , iar legea nu prevede obligativitatea incheierii contractului de inchiriere in forma autentica. Trebuie doar sa fiti atenti la continutul contractului si la clauzele pe care le contine.
Chiar daca nu este incheiat in forma autentica, contractul tot este legea partilor si se poate proba prin insusi acel inscris.
hambra a scris:

DOAR LA ADMINISTRATIA FINANCIARA SAU ESTE NEVOIE SA FIE LEGALIZAT LA NOTAR?


daca proprietarul este pers juridica, atunci mai este necesara inregistrarea contractului la adm financiara?

eu cred ca nu.
Aceeasi intrebare o am si eu. O societate comerciala care nu are ca obiect de activitate al firmei (nici principal, nici secundar) inchirierea de imobile, poate face acest lucru? Poate incheia un contract de inchiriere cu o persoana fizica?
Si a doua intrebare ar fi aceea daca un astfel de contract de inchiriere ar mai trebui inregistrat la administratia financiara. Ma gandesc ca nu este obligatoriu in acest caz, fiind vorba de o societate comerciala si aceste venituri obtinute din chiria lunara se reflecta in contabilitate si va fi impozitata ca atare. La administratia financiara mi se pare ca trebuie doar sa notifice acest lucur , dar nu sunt sigura de cele expuse aici si de aceea v-ar ruga sa ma lamuriti daca se poate.
Da,o persoana juridica poate inchiria un imobil proprietatea sa cu conditia ca sa aiba inregistrat codul CAEN corespunzator activitatii de inchiriere bunuri proprii(nu stiu codul dar colegii de pe site va pot edifica).
Contractul de inchiriere se inregistreaza in contabilitate.B-), iar sumele de bani incasate vor figura in balanta de verificare lunara.
cod CAEN este 6820
Denumire: Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate .

Contractele de inchiriere intre persoane juridice, in calitate de proprietar, si persoane fizice, in calitate de chirias nu se inregistraza la administratia financiara. Nu este obligatorie forma autentica.

La inchiriere, notificarea catre administratia financiara este legata de exprimarea optiunii de impozitare su nu cu TVA a operatiunii de inchiriere.

Conform [ link extern ] /
arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, cu unele exceptii, este scutita de TVA.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
andtur, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere deldel deldel va rog sa ma lamuriti cu un contract de inchiriere intre persoana juridica care inchiriaza un apartament propietate si care nu e sediu sau punct de lucru catre ... (vezi toată discuția)
Inchiriere imobil proprietar persoana juridica GeorgeG GeorgeG Buna ziua! O societate comerciala poate inchiria unei persoane fizice imobilul in care are stabilit sediul social? Contractul de inchiriere se ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere spatiu intre doua societati gabitza1980 gabitza1980 acest contract de inchiriere spatiu intre doua societati se face la un notar sau pur si simplu administratorul sau oricine altcineva din firma il poate intocmi? (vezi toată discuția)