avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce cantitate de apa calda si apa rece se plateste la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce cantitate de apa calda si apa rece se plateste la pausal

Buna ziua,
Locuiesc la bloc si asociatia de proprietari a hotarat sa se faca verificarea apometrelor cu o firma, contra cost, iar cei care nu efectueaza verificarea apometrelor, vor plati la pausal 9 mc apa rece/persoana si 3,5 mc apa calda/persoana.
As vrea sa stiu care este cantitatea de apa (calda si rece) care se plateste la pausal, daca nu fac verificarea la apometre.
Exista un cadru legal prin care se stabilesc aceste cantitati?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:26, 25 Septembrie 2019
Buna ziua.
Locuiesc intr-un bloc unde sunt montate apometre, repartitoare in fiecare apartament.
Lunar avem de plata pausal circa 70-100 m.c apa rece per bloc (44 apartamente). Va rog respectuos sa-mi spuneti cum se face impartirea acelor m.c: per apartament sau pe persoana?
Va multumesc anticipat.
Depinde pentru ce folositi acea cantitate de 70-100 m.c. de apa.
Repartizarea acestei cantitati se poate face proportional cu consumul fiecaruia rezulatat din apometrele individuale, dupa numarul de persoane, proportional cu cota indiviza de proprietate sau pe alte criterii in functie de cum rezulta acest consum: avarii, pierderi, sustrageri, udat florile, spalat casa scarii si trotuarele...
buna ziua, dar daca într-un apartament nu locuiește nimeni, ce cantitate de apă se adaugă paușal? multumesc
Buna, din cate am inteles, asociatia primeste o factura lunar de la apa, aduna apometrele pe acea luna apoi distribuie conform unor reguli stabilite de asociatie (majoritar) pierderile, sistemele de distributie a pierderilor sunt intotdeauna incorecte pentru cineva, exista asociatii care distribuie pierderile celor ce nu platesc, distribuie proportional cu consumul, distribuie egal pe apartament, distribuie pe suprafata apartamentelor sau distribuie pe numarul de persoane

Pe scurt pretul MC apa variaza in functie de cantitatea pierderilor din asociatie

Deoarece legal li se permite sa faca aceste "alegeri" nu aveti cale de atac, fiecare luna este considerata separat. Singura optiune este sa actionati asociatia in judecata pentru nerespectarea art 26, pagina 23 din ordinul ANRSC 343/2010 pentru ca nu efectueaza controalele TRIMESTRIALE OBLIGATORII. Vedeti documentul respectiv prevede ca asociatia sa regularizeze automat la fiecare 3 luni, si pentru ca este lege si traim intr-o republica democrata nu in democratie, teoretic asociatia nu are dreptul sa schimbe aceasta regula...

Din cate am inteles nu merge foarte bine dar poate fi o optiune in situatia dumneavoastra, totusi aceasta regularizare nu va va returna banii, pur si simplu pe acea luna se vor aduna pierderile alaturi de consumul dumneavoastra si veti plati mai putin pe acea luna.

In cazul meu, am ramas cu banii pierduti pentru ca la fel asociatia nu a dorit sa respecte legea din comoditate.
0 , este ideal sa aveti o relatie buna cu presedintele/asociatia sau administratorul, faceti o cerere ca nu va locui nimeni la ap nr pe o perioada x, sau pe o perioada nelimitata la presedinte, va trebuie stampilata si semnata apoi o duceti la administrator. Totusi daca vecinii va vad pot semna declaratii ca cineva locuieste acolo si puteti fi readaugat la intretinere. Legea prevede 14 zile neantrerupt pentru a fi trecut la intretinere, dar asociatia poate sa constate lucruri semiadevarate din "auzite"

pe scurt daca plecati de acasa 5 ani cu sau fara apometre, veti instinta asociatia si nu se platesc decat anumite lucruri+caldura iarna daca nu aveti repartitoare de caldura. Daca aveti repartitoare de caldura, cineva, chiar administratorul/presedintele poate sa va tina minte si sa va treaca cu 0 manual in fiecare luna. Daca nu sunteti debransata veti platii caldura la reteaua comuna pe timpul iernii, iar daca sunteti debransata veti platii tevile comune. La acestea se pot adauga pierderi, diverse (gen becuri scara) si altele dar in medie cam 20RON/luna/in experienta mea + caldura iarna

Daca intampinati situatii dificile doar explicati situatia si necesitatea ei, presedintele si administratorul pot sau nu sa comunice bine, s-ar putea sa puteti lasa cererea la administratie sau s-ar putea sa fiti pusa in situatia sa gasiti personal presedintele si sa-i cereti sa o semneze. In functie de situatie presedintele va poate pune sa asteptati 7 zile iar apoi administratia inca 7, de asta este important ca cererea sa contina data exacta gen din 1 ianuarie sau intre 1 ianuarie 30 ianuarie nu va locuii nimeni
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2019
Borhes John, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Verificare metrologica apometre apa rece - solutii florin555 florin555 Buna ziua, Avem o asociatie de proprietari mica (14 apartamente). Am avut pierderi mari la apa si s-a decis efectuarea verificarii metrologice a ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)