avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O parere... pentru cine intelege
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O parere... pentru cine intelege

Buna ziua,
as dori sa va prezint urmatoarea situatie:
In urma cu 1 an si jumatate am fost concediata de la firma "X".Am dat fiarma in judecata si am castigat.Sunt obligati sa ma reincadreze pe postul avut anterior.Intre timp,am fost angajat la o alta societate"Y",care in urma restructurarii,m-au disponibilizat.Am ajuns in somaj,acum 1 luna de zile.Printr-un executor jud.am reusit sa pun sentinta in executare si firma"X" sa ma reangajeze.Dupa 1 zi,mi-am dat demisia de la societatea "X".
Prezentandu-ma la somaj,sa le prezint situatia,mi-au anulat somajul,chiar cu data la care m-au luat in evidenta si a trebuit sa inapoiez ajutorul de somaj(noroc ca numai ptr 1 luna),plus in perioada cat am fost in somaj,am frecventat un curs organizat de ajofm,la care a trebuit sa renunt(si la asta).Acum,sunt luat in evidenta ca somer neindemnizat.Firma "X" a platit revisal,ca si continuare pe perioada cat a fost incetat CIM,dar inca nu a inchis CIM(cu data ultimei mele demisii).Deci,azi sunt in plop si plopu-n aer,cum ar zice unii...
Intrebare:
1.Au interpretat bine oare cei de la ajofm,privind scoaterea de la indemnizatie cu data intrarii in plata,de fapt,sau trebuiau sa intrerupa doar cu data renagajarii mele?
2.Nu am dreptul in aceasta situatie la un curs gratuit din partea ajofm?(fiind somer neindemnizat).
Astept raspunsuri
Cel mai recent răspuns: eukyra , utilizator 17:06, 21 Septembrie 2013
Cu toate solicitarile...si din partea mea si din partea execut.jud.,vad ca" face ce vrea".Sfideaza legi,hotarari jud.definitive si irevocabile...Ceea ce nu este corect,ca un angajator(pers.juridica,firma),are tot felul de parghii,pe cand un simplu cetatean,angajat,"nu-si poate permite"acelasi lucru,pentru ca se gasesc usor metode de a-l obliga sa se achite de obligatii...Este sfidator ce se poate intampla in tara noastra.Ce exemplu se da copiilor nostri,unei generatii care are catdecat o baza buna,o educatie,viseaza la viitor,vede dramele parintilor,situatiilor defaimatoare la care asista,de multe ori....Sa ne resemnam?
Cu respect
Nu ne spune si nici nu ne impune cineva sa ne resemnam. Trebuie sa ne folosim de tooate parghiile legale pentru a ne apara drepturile.

Nu inteleg de ce un executorul nu poate sa-l execute? Nu are mijloace banesti , nu are bunuri mobile sau imobile?
Tocmai asta fac,ma folosec, sau cel putin sper ca am toate parghiile de partea mea,Trebuie sa inteleaga si angajatorii ca angajatii au si drepturi nu doar obligatii.Din pacate le este foarte greu sa accepte.
SPER ca exeutorul stie ce are de facut.Firma are active,bani,dar stiti ca poate face "smecherii" cu contul la banca...nu mai stiu(am inteles ca in termen de 3 luni,daca nu plateste,pot sa-mi iau adio,dar poate nu am inteles bine).Am facut si plangere penala pentru ca nu s-a conformat,nu a respectat termenul de 15 zile,dar cred ca ii convine sa plateasca o amenda,care este modica din pct.meu de vedere,ca la puscarie sigur nu ajunge.Nu as avea oricum nici o placere sa stiu ca "este pedepsit"in felul asta,Eu DOAR VREAU SA MERG CU DREPTATEA PANA LA CAPAT".Atat.
Toate cele bune.
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Codul penal prevede:
Art. 53.1 Felurile pedepselor aplicabile persoanei juridice
Pedepsele sunt principale si complementare.
Pedeapsa principala este amenda de la 2.500 lei la 2.000.000 lei.
Pedepsele complementare sunt:
a) dizolvarea persoanei juridice;
b) suspendarea activitatii persoanei juridice pe o durata de la 3 luni la un an sau suspendarea uneia dintre activitatile persoanei juridice în legatura cu care s-a savârsit infractiunea pe o durata de la 3 luni la 3 ani;
c) închiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o durata de la 3 luni la 3 ani;
d) interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de la unu la 3 ani;
e) afisarea sau difuzarea hotarârii de condamnare.
Interesant prevede Codil Penal.Ce prevede Codul Muncii,stiam,am studiat,dar in Codul penal"n-am intrat".Este destul de grav ce i se poate intampla.Asta in cazul in care incepe urmarirea penala.Atunci,de ce risca oare?

Alte discuții în legătură

Casa de pensii nu vrea sa puna in aplicare o hotarare judecatoareasca definitiva. ce pot face? magdalenacatalina magdalenacatalina In luna februarie a.c. am obtinut o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti prin care mi s-a stabilit majorarea pensiei conform adeverintei de venituri ... (vezi toată discuția)
Care este termenul legal pentru plangere penala ? florinsadova florinsadova In data de 10.02.2009 am obtinut sentinta definitiva si executorie intr-un litigiu de munca.Am solicitat printr-o cerere scrisa reangajarea si celelalte ... (vezi toată discuția)
Angajarea in perioada de somaj? draganmariana draganmariana Am avut la firma 3 angajati care din luna ianuarie sunt in somaj. Acum incepand cu 01.august 2012 dorim sa-i reangajam pe aceiasi. Intrebarea mea este , cum ... (vezi toată discuția)