Buna seara.As dori mai multe lamuriri in legatura cu plafonul maxim al sumei poprite din salar si distribuirea sa. .Problema mea suna cam asa:din cauza a mai multor credite am poprire din salar care cu acordul meu este mai mult decit jumatate din venit adica 1000 lei dintr-un venit net de 1700 lei, dar mai am si alte restante unde nu ajunge nici o suma .Pentru ca si pentru acele debite exista hotarari de la executorul judecatoresc vreau sa stiu daca unitatea este obligata sa vireze si acolo niste sume de bani .Mentionez ca lucrez la stat (sector-sanatate).Contabilul sef spune ca este obligat sa vireze bani din salar la toate pentru ca are hotarari de la executorul judecatoresc.Este legal? Este obligatoriu?Mai exact replica lui a fost cam asa"imi imparte jumatate din salar la toate bancile de la care am luat credit". Poate face asa ceva sau suma poprita se poate distribui ca si pana acum?? unitatea la care lucrez sufera cu ceva daca nu da curs acestor hotarari de la executorul judecatoresc pentru ca pur si simplu am alte popriri si nu mai poate face altele? Ce inseamna termenul "tert poprit"? va multumesc anticipat !!
Prevederile Codului muncii cu privire la retinerile din salariu:
Art. 164.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Tertul poprit este, conform art. 452, alin. (1) Cod procedura civila, o a treia persoana (in cazul dvs. angajatorul) care datoreaza debitorului (adica dvs.) bunuri mobile incorporale urmaribile (in cazul dvs. bani). Intre creditor si debitor exista un anumit raport juridic iar intre debitor si tertul poprit exista un alt raport juridic.
Ca sa explic mai simplu, cele doua persoane sunt creditorul (cel caruia debitorul ii datoreaza ceva) si debitorul (cel care datoreaza ceva creditorului) iar a treia persoana, in cazul dvs., este cea obligata sa va plateasca salariul.
Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului, de executorul judecatoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul tertului poprit (art. 453, alin. (1) Cod procedura civila. Daca tertul poprit nu-si indeplineste obligatiile, creditorul sau organul de executare poate solicita in instanta validarea popririi si amendarea tertului poprit cu o suma cuprinsa intre 200 si 1000 lei RON. Pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti investita cu formula executorie, tertul poprit poate raspunde penal.
Potrivit art. 409, alin. (3) Cod procedura civila, daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar al debitorului.
Deci, contabilul procedeaza corect si legal punandu-va poprire pe 1/2 din venitul dvs. lunar.
va multumesc foarte mult pentru promptitudine si lamuriri!!!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Poprire salariu
flawrin28
Am o executare silita infiintata si am primit instiintarea infiintarii popririi dar ma confrunt cu urmatoarea problema, firma nu prezinta interes in ... (vezi toată discuția)
Poprire salariat
rrramor
Buna ziua,
Am primit o adresa de infiintare a popririi din partea Directiei de Impozite si Taxe pentru niste amenzi de circulatie neplatite ale unui salariat. ... (vezi toată discuția)