avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Detasare pe 6 luni
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Detasare pe 6 luni

Buna ziua.
In urma reorganizarii cu regionalele si cu preavizele date am pierdut postul unde lucram cu nota de trecere la examen (peste 7) pentru ca eram 3 candidate pe 2 locuri, eu avand cea mai multa experienta si lucram in biroul respectiv de 12 ani.(explicandu-le celor din comisie experienta dar nu au tinut cont, a fost alt interes la mijloc). Dupa 2 zile s-au scos posturi vacante la Bucuresti prin transfer, sefii mei asigurandu-ma ca ma vor aduce inapoi prin transfer. Dar, surpriza .... ca dupa ce am luat examenul acum s-au dat la gard. Cum pot sa procedez sa vin inapoi la serviciul la care lucram sau altul, acesta fiind din alta localitate si apartinand de alta regiune? Mentionez ca nu am pe nimeni in Bucuresti unde sa stau, situatia financiara o am foarte proasta( rata la banca o platesc din salariul sotului iar din al meu traim toti patru) avand si doi copii minori, unul la gradinita grupa mica si altul la scoala clasa a 2a, nu ma pot descurca.
De transfer a zis ca nu se poate, ca nu se acorda... minciuni ..dar m-am gandit la o detasare pe 6 luni poate pana atunci se mai clarifica situatia. Dar problema este ca nu stiu cum sa procedez in cazul acesta. Cine trebuie sa faca cererea de detasare? Eu si sa o predau la serviciul din Bucuresti sau directorul de un am lucrat sau directorul de la regionala unde apartineam sa solicite detasarea? In ce temei legal ? Va rog sa ma ajutati ca sunt disperata.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 23 Septembrie 2013
Sunteti functionar public sau personal contractual?
sunt functionar public
In aceste conditii , Lege nr. 188 din 08/12/1999 privind Statutul funcţionarilor publici prevede :
Art. 89. - (1) Detaşarea se dispune în interesul autorităţii sau instituţiei publice în care urmează să îşi desfăşoare activitatea funcţionarul public, pentru o perioadă de cel mult 6 luni. În cursul unui an calendaristic un funcţionar public poate fi detaşat mai mult de 6 luni numai cu acordul său scris.
(2) Detaşarea se poate dispune dacă pregătirea profesională a funcţionarului public corespunde atribuţiilor şi responsabilităţilor funcţiei publice, cu respectarea categoriei, clasei şi gradului profesional al funcţionarului public. Detaşarea se poate dispune şi pe o funcţie publică de conducere, cu aplicarea dispoziţiilor art. 92 alin. (2), dacă funcţionarul public îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime în specialitatea studiilor şi dacă nu există în cadrul autorităţii sau instituţiei publice funcţionari publici care să exercite cu caracter temporar funcţia publică. Funcţionarul public poate fi detaşat pe o funcţie publică inferioară, numai cu acordul său scris.
(2.1) În mod excepţional, detaşarea se poate dispune şi pe o funcţie publică din categoria înalţilor funcţionari publici, cu aplicarea prevederilor art. 92 alin. (11), dacă funcţionarul public îndeplineşte condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice în condiţiile prezentei legi. În acest caz, detaşarea se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire a funcţionarilor publici care ocupă funcţii publice din categoria înalţilor funcţionari publici, la propunerea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care urmează să îşi desfăşoare activitatea funcţionarul public detaşat.
(2.2) Funcţionarii publici cu statut special pot fi detaşaţi pe funcţii publice generale echivalente funcţiilor publice specifice ocupate, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor alin. (1)-(21) şi cu respectarea prevederilor art. 110.
(2.3) Funcţionarii publici pot fi detaşaţi şi pe funcţii publice cu statut special, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu respectarea prevederilor art. 110.
(3) Funcţionarul public poate refuza detaşarea dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
a) graviditate;
b) îşi creşte singur copilul minor;
c) starea sănătăţii, dovedită cu certificat medical, face contraindicată detaşarea;
d) detaşarea se face într-o localitate în care nu i se asigură condiţii corespunzătoare de cazare;
e) este singurul întreţinător de familie;
f) motive familiale temeinice justifică refuzul de a da curs detaşării.
(4) Pe perioada detaşării funcţionarul public îşi păstrează funcţia publică şi salariul. Dacă salariul corespunzător funcţiei publice pe care este detaşat este mai mare, el are dreptul la acest salariu. Pe timpul detaşării în altă localitate autoritatea sau instituţia publică beneficiară este obligată să-i suporte costul integral al transportului, dus şi întors, cel puţin o dată pe lună, al cazării şi al indemnizaţiei de detaşare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare crmnradu crmnradu este legala detasarea unei persoane cu o vechime pe studii superioare de 3 ani si 8 luni pe un post de expert gr. I.A (personal contractual - bugetar), unde ... (vezi toată discuția)
Detasare ana.chiorean ana.chiorean Se poate face detasarea unui functionar public de la o institutie publica la o alta institutie publica, intr-o fuctie de conducere pe o perioada de 6 ... (vezi toată discuția)
Mutare si detasare danielacr danielacr Buna ziua! In cazul in care am fost mutata temporar la un alt compartiment 6 luni, se poate continua cu detasare 6 luni fara acordul meu? Multumesc. (vezi toată discuția)