avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de CCC?

Buna ziua,
Din luna mai ma aflu pentru 6 luni in somaj,pana in luna noiembrie (in noiembrie voi primi banii pentru octombrie).Acum in luna octombrie im voi deschide un PFA-profesie liberala.Sunt gravida si data nasterii este in luna februarie 2014.In aceste conditii daca imi inchid PFA-ul beneficiez de indemnizatie concediu crestere copil?
Multmesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:57, 30 Septembrie 2013
Daca nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) atunci sotul poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului.
Trebuie sa dovedesc ca nu indeplinesc conditii pt a beneficia de CCC? Adica eu nu vreau sa intru in pre si post natal,vreau sa stea o luna sotul in CCC (cat il obliga legea) si apoi sa beneficieze de stimulent.Eu am PFA si nu vreau sa-l suspend pentru a sta in CCC.
Multumesc!
Sotul dvs poate depune direct dosarul pentru acordarea stimulentului de insertie.

sau

Poate intra o luna in CCC si apoi sa depuna actele pentru acordarea stimulentului de insertie. Insa atentie:
art.7 din OUG nr.111/2010:
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;


c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.
Sotul are 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului,deci: poate intra in CCC doar o luna atat cat il obliga legea imediat dupa ce nasc eu, apoi poate lua stimultentul de insertie, care este 500 ron/luna pana face copilul 2 ani?
Multumesc!
1. Sotul poate beneficia direct de stimulentul de insertie, fara sa mai intre o luna in CCC.

2. Nu mai are rost sa se incurce cu o luna de CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si angajat,concediu de crestere copil amis_army amis_army Buna seara! Sunt PFA TRADUCATOR din 2009 si din Aprilie 2013 sunt angajata la o firma oarecare. La sfarsitul lunii Martie 2014 urmeaza sa nasc. Ca PFA am avut ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil IuliaV1984 IuliaV1984 Buna ziua, Am tot citit si am am si eu o nelamurire referitor la acordarea indemnzatei de crestere a copilului. Eu pana in ianuarie 2014 am fost in somaj. ... (vezi toată discuția)
Data de revenire din concediu de crestere a copilului pana la 1 an galcsb galcsb Copilul meu s-a nascut pe 7 Mai 2013.Am ales CCC de 1 ani.Am 2 intrebari: 1.Pot sa stau pana la sfarsitul lunii Martie 2014 in CCC,urmand ca de la 1 Aprilie ... (vezi toată discuția)