Sunt reprezentantul angajatilor intr-o societate si particip in aceasta calitate la cercetarea prealabila a unui angajat.
Abaterile lui nu mi se par de o asemenea gravitate pt.a fi concediat, insa conducerea doreste incetarea raporturilor de munca cu salariatul.
Cum ar trebui sa procedez?
Eu trebuie sa il apar efectiv sau este suficient sa fiu prezent in calitate de observator fara drept de vot, asa cum sunt prevederile legale? Cum anume sa il reprezint in calitatea pe care o detin, dar fara a intra intr-un conflict de interese cu angajatorul?
Comisia de cercetare disciplinara are drept scop cercetarea inprejurarilor in care sau produs faptele imputabile salariatului, decizia de sanctionare o ia organele de conducere ale societatii. In speta dumneavoastra singura posibilitate ar fi sa faceti o recomandare prin care sa motivati ca desfacerea C.M. -lui este o decizie prea drastica in raport cu faptele de abatere disciplinara savarsite de angajat, aceasta il va ajuta la o eventuala contestatie a Deciziei de concediere la Tribunal.
Daca doriti sa-l ajutati, puteti s-o faceti purtand niste discutii cu cei din comisie; evident, nu trebuie sa vorbiti cu ei in mod special, este important sa insinuati ideea ca gresesc, ca sanctiunea este extrem de grava fata de faptele savarsite, ca in eventualitatea unui litigiu poate vor fi trasi si ei la raspundere etc.
Recomandarea ar trebui sa cuprinda minim propunerea dvs. de sanctiune, motivata cum va pricepeti dvs. mai bine (sau propunerea de nesanctionare).Ar fi bine sa expuneti toate motivele pentru care considerati sanctiunea propusa de comisie prea drastica.
Fiti atent sa nu uitati niciun argument concret care sa motiveze propunerea dvs., dar si sa indicati art. de lege potrivit carora propuneti alta sanctiune.
Va pot folosi in redactarea recomandarii acele art. din codul muncii privind cercetarea disciplinara si decizia de concediere.
In mod normal, o astfel de recomandare se va atasa dosarului (eu as atasa-o chiar procesului verbal de finalizare a cercetarii). Dvs. trebuie sa redactati recomandarea in minim 2 exemplare (eu as face 3, unul pt. dvs, unul pentru comisie si unul pentru cercetat) va asigurati ca pimiti nr. de inregistrare (si semnatura de primire) de la comisie pt. exemplarul dvs.
Daca aveti problme in depunere la comisie, depuneti la secretariat/registratura, tot sub nr. de inregistrare.
p.s. felicitari pentu curaj (mi-ar placea ca la firmele unde lucrez sa am astfel de reprezentanti).
Nu cred ca aveti cum sa evitati conflictul de interese, doar trebuie sa ii explicati angajatorului ca tocmai asta este roulu dvs., si ca daca va lua in considerere prop. dvs., nu are decta de castigat prin evitarea unui litigiu.
:offtopic:p.p.s
in activitatile ce cercet. pe care le coordonez, m-ar ajuta foarte mult astfel de actiuni, pentru ca, pe scurt, m-ar scuti de litigii inutile. avand o astfel de recomandare, as fi evident mai atent in sanctionare, astfel:
- fie as recomanda sanctiunea mai usoara, folosind motivele aratate (si as convinge cu acest sprijin si conducerea firmei)
- fie as respinge motivat argumentele aratate, si as tine-o pe a mea. in acest din urma caz, consider ca s-ar emite o decizie mai "in cunstiinta de cauza", care ar fi mai usor de sustinut in instanta, odata ce toate argumentele au fost analizate si respinse motivat la momentul emiterii ei, si nu au aparut ulterior, in instanta.