avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar vechi - bunic, proprietar nou - nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar vechi - bunic, proprietar nou - nepot

Buna ziua,
Doresc informatii cu privire la situatia urmatoare:
Bunicul meu, tatal mamei mele, sotia decedata, proprietar al terenului si imobilului in care locuim in prezent, conform actului de proprietate, doreste sa devin eu-unic proprietar, problema- bunicul este tatal a doi copii, mama avand o sora.
Ce modalitate exista si in ce conditii pot deveni proprietar, fara a aplela la acordul surorii mamei mele?
Sau ce ma sfatuiti sa fac pentru a ma asigura ca devin unic proprietar, chiar si cu acordul surorii mamei-daca acesta va exista-, daca alta solutie nu exista...
In prezent suntem in relatii foarte bune, insa niciodata nu poti stii adevaratele intentii. Matusa mea a zis odata ca nu ar interesa-o nimic, pentru ca , la momentul la care s-a casatorit, parintii i-au dat o mare suma de bani, in schimbul partii care i se cuvine din casa, nimic scris, totul verbal.
Mentionez faptul ca locuiesc aici de 20 de ani, timp in care mi-am ingrijit bunicii, am investit foarte multi bani in renovarea casei, lucrez de mica, la doar 23 de ani toate veniturile mele au intrat aici, si nu as concepe sa impart bunurile mele cu altcineva.
Bunicul are 80 de ani si nu ma pot gandi ca i s-ar intampla ceva. Mama este singura, am crescut fara tata, mi-e foarte greu sa ma gandesc la viitor...
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: denissz , utilizator 16:14, 24 Septembrie 2013
Nu se pot acoperi toate variantele de raspuns pentru ca depinde cine moare primul (suna urat) si aici ma refer la bunic sau sora mamei (adica matusa dvoastra).
Dar, de principiu, trebuie facuta succesiunea dupa bunica, unde la mostenire vor veni : bunicul, si fiicele sale (mama si matusa dvoastra). Deci matusa are parte dupa mama ei. Apoi, mai conteaza daca matusa are copii (nu ati precizat). Daca matusa si mama dvoastra, renunta in favoarea bunicului, atunci bunicul devine proprietar peste tot si va poate face dvoastra act de vanzare cumparare sau donatie (este una dintre solutii).
Sau, daca matusa renunta in favoarea mamei dvoastra, plus bunicul ii vinde partea lui mamei dvoastra si nu mai aveti frati (nu ati precizat) si mama nu are sot, atunci dvoastra mosteniti totul de la mama, etc (alta varianta) ... s.a.m.d.

P.S. Va trebuie un desfasurator cu toti membrii familiei, ca sa puteti alege varianta cea mai buna.
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
Multumesc!
Matusa are doi copii, eu nu am frati
In cazul asta trebuie sa actionati cat inca bunicul si matusa sunt in viata. Trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunica, matusa se renunte in favoarea bunicului sau mamei dvoastra.
Ori sa ajunga bunicul proprietar si sa va vanda dvoastra, ori sa ajunga mama dvoastra proprietar si o mosteniti dvoastra (fiind singura la parinti). Bafta!
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire Ardelean Iulia Ardelean Iulia Suntem 4 frati, parintii au un apartament. Tatal nostru a murit in Octombrie 2017, mama a ramas in apartament. Noi, cei 4 frati, dorim sa renuntam la partea ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu o mostenire raku raku Am un prieten al carui bunic a murit .Precizez ca bunicul respectivului era orfan,recent descoperindu-si cateva rude(2 nepoti,sau veri ).Bunica lui vrea ... (vezi toată discuția)
Cine umreaza la succesiune in urmatorul caz. parinti decedati ... Dora1987 Dora1987 Cine umreaza la succesiune in urmatorul caz. Parinti decedati au un singur copil, mama decedata in 2019, tatal decedat in 2023. Daca singurul copil ... (vezi toată discuția)