avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine umreaza la succesiune in urmatorul caz. Parinti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine umreaza la succesiune in urmatorul caz. Parinti decedati ...

Cine umreaza la succesiune in urmatorul caz.

Parinti decedati au un singur copil, mama decedata in 2019, tatal decedat in 2023.
Daca singurul copil renunta la mostenire urmeaza fratele mamei sau sora tatalui?
Fiecare parinte are doar cate un frate/sora in viata.

Teoria mea era ca daca copilul renunta dezbaterea facandu-se ca si cum tatal ar fi in viata (pentru ca nu a fost dezbatut niciodata) totul va reveni tatalui si apoi surorii tatalui

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dora1987 , utilizator 09:55, 8 Februarie 2024
Daca renuntati la mostenirea tatalui, tot ce avea acesta, e mostenit de sora tatalui.
Insa cum e cu mostenirea mamei, ati renuntat la ea, sunteti strain de ea?
Nu am dezbatut nici dupa mama nici dupa tata. De aceea intreb, daca ar fi fost sa dezbat dupa moartea mamei, cat traia tatal meu, toata mostenire ar fi revenit tatalui, nu?

gi-jane2 a scris:

Daca renuntati la mostenirea tatalui, tot ce avea acesta, e mostenit de sora tatalui.
Insa cum e cu mostenirea mamei, ati renuntat la ea, sunteti strain de ea?

nu.
Daca nu ati fi renuntat la mostenire, dvs mosteneati 3/4, tata o patrime.
daca ati fi renuntat la vreme aia, mostenea fratele mamei 1/2 si tatal 1/2.
Deci mergeti la notar ca va descurca el. Veti parcurge procedura succesorala pt mostenirea mamei, veti da declaratie ca renuntati la mostenirea tatalui si veti partaja cu matusa.
Renunțătorul este considerat că nu a fost niciodată moștenitor.
Altfel spus, în cazul care există un singur copil al defuncților, dar acest copil renunță la moștenirile părinților săi, este ca și cum defuncții n-ar fi avut niciun copil.
Și atunci, moștenirea celei dintâi decedate (mama) este culeasă de soțul supraviețuitor (1/2) și fratele defunctei (1/2).
Moștenirea celui din urmă decedat (tata) este culeasă de sora defunctului.
În final, ar fi coproprietari fratele mamei (1/2) și sora tatălui (1/2).

Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2024
romascanu, moderator
Va multumesc, si pentru ca sora tatălui sa devina intr-un final singura mostenitoare exista pasi pe care fratele mamei ii poate face?
Poate renunta la mostenire in favoarea surorii tatălui?
Toti sunt de acord insa cautam o solutie ca sotul sa evite sa recunoasca mostenirea deoarece are datorii si ca eu sa ajung intr-un final prorpietar de la unul din fratii socrilor mei (eu avand acum regim matrimonial cu separaţia de bunuri si noi avand impreuna 2 copii care ar mosteni ulterior apartamentul fara sa il pierdem sub sechestru.

Alte discuții în legătură

Suntem 2 frati si mama. tata a decedat in 2021. vrem sa dezbatem ... silviu1975 silviu1975 Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem succesiunea dupa bunici, parintii tatalui meu. Tata mai are 2 frati, ambii in viata. Nu am ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire. mă puteți lămuri ce cotă am? grunwald grunwald Ziua buna ! Nelmurire la o dezbatere mostenire: In urma decesului verisoarei a ramas mostenire un apartament si bani intr-un cont bancar. S-a luat legatura ... (vezi toată discuția)
Moștenirea in cazul recăsătoriei Maria20211 Maria20211 Daca un bărbat cu doi copii a rămas văduv, s-a recăsătorit și cu a doua soție a mai avut un copil , cum se împarte averea la nepoții lui ? Copii ... (vezi toată discuția)