avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta Drept Civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta Drept Civil

X detine un bun imobil (locuinta), in care locuieste de 3 ani de zile Y, singurul sau copil (copil legitim, major, mostenitor de drept), dar si alte bunuri imobile (terenuri, case, etc), din vanzarea carora ar putea obtine banii necesari tratamentului medical.
In urma unui examen medical, X afla ca sufera de o boala incurabila (cancer) si, pentru a-si prelungi durata de viata cu inca 2 ani, este de acord sa urmeze un tratament in valoare de 80.000 Euro, motiv pentru care decide sa vanda la pretul de 40.000 bunul imobil in care Y locuieste.
Actul de vanzare este valabil incheiat, iar Y, aflat inca in grija lui X, ar avea ulterior vanzarii la dispozitie alta locuinta, care insa nu il avantajeaza in ceea ce priveste amplasarea in teritoriu (este mult mai departe fata de locul in care isi face studiile s.a.m.d.). X are, de asemena, datorii la banca, existand riscul ca, dupa moartea lui X, Y sa ramana fara nimic de mostenit.
Intrebare: poate Y, printr-o actiune in instanta, sa opreasca vanzarea imobilului? Care este temeiul juridic al unei astfel de actiuni?
Cel mai recent răspuns: justice86 , utilizator 16:25, 25 Septembrie 2013
RAspunsul este NU--ceea ce apartine lui X este al lui X si nu are de a face nimic cu Y...
Y nu are nici un drept asupra bunurilor ce apartin lui X, atat timp cat acesta traieste
Sa stiti ca nimeni nu e obligat sa aiba bunuri pe care sa le lase mostenire. Cat suntem in viata , fiecare dispunem de bunurile noastre, muncite de noi, dupa cum dorim.
X nu are nicio obligatie sa ii lase ceva lui Y, sunt bunurile sale si face ce vrea cu ele .Y este major avand in vedere situatia accepta acea locuinta ori se intretine singur.Cred ca primeste si pensie de intretinere de la unul dintre parinti avand in vedere ca isi continua studiile,nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea unui contract de vanzare-cumparare cu clauza justinn justinn Numitii x si y, sot si sotie au vandut un apartament cu clauza, fiului lor casatorit(clauza constand in a avea grija de x si y la batranete).x si y au alta ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută. poate bunica să-mi facă un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și drept de habitație viageră pe cota ei? ContSters468520 ContSters468520 Buna ziua! Bunica mea in etate de 75 de ani, doreste sa-mi faca un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si drept de habitatie viagera, ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare ana_dark84 ana_dark84 Buna ziua! Ma intereseaza ce pasi trebuie urmati in situatia urmatoare: persoana X - proprietar al unei locuinte si al unui teren a incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)