avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva sau individuala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva sau individuala?

Buna ziua,

desi am citit de mai multe ori prevederile codului muncii nu ma pot lamuri in legatura cu o problema legata de concedierea unui numar de 5 salariati dintr-un numar total de 11 angajati ai companiei la care lucrez. In acest caz se considera a fi concediere colectiva (conform codului muncii situatia nu este reglementata pentru un numar mai mic de 20 de salariati).
In cazul in care este considerata concediere individuala - mai trebuie notificat AJOFM?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:39, 24 Martie 2009
POtrivit art. 68din codul muncii Prin concediere colectiva se inteLege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, dispusa din unul sau mai multe motive dintre cele prevazute la art. 65 alin. (1), a unui numar de:
a) cel putin 5 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati.
Dvs. nu va incadrati in acest articol de lege , iar concedierea individuala nu trebuie notificata la AJOFM
multumesc mult
Nu se notifica AJOFM decat in cazul in care desfaceti contractele de munca cu articolul 61 litera d.
In mod normal concediere colectiva exista acolo unde exista negociate si contracte colective de munca adica in unitatile cu peste 20 de salariati.
Este insa discutabil tinand cont de aliniatul 2 de la articolul 68 care spune "2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri."
Ca sa fie totul in regula si sa nu mai existe loc de interpretari va recomand sa concediati 4 pe data de 25.03.2009 si inca unul in data de 28.04.2009.
Daca firma are pana in 20 de salariati nu este concediere colectiva, indiferent cati salariati concediaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna concedierea colectiva si ce procent in numarul de salariati ar trebui concediati ca sa fie colectiva? dar pentru concediere individuala? NNNNNN NNNNNN Vreau sa stiu cit din nr-ul de salariati concediati reprezinta Concediere Colectiva si cit % dintre salariati, concediati reprezinta Concediere individuala ... (vezi toată discuția)
Angajații în situația unui faliment alexandra ciocioiu alexandra ciocioiu Bună ziua. În cazul în care un angajator decide închiderea unei firme, cand are dreptul acesta la o concediere colectiva sau individuala? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Cate persoane pot fi concediate fara sa fie concediere colectiva? ginutz_a ginutz_a Buna ziua! cate persoane pot fi concediate astfel incat sa nu fie considerata concediere colectiva daca firma are doar 11 angajati? (vezi toată discuția)