avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partajul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partajul

Cum se deruleaza partajul, daca divortul a fost pronuntat de 3 ani, in lipsa,el fiind plecat din tara.A fost dat la abandon de familie,iar in momentul divortului avea un copil minor din patru.Acum a revenit si doreste partajul care nu a fost pronuntat din cauza ca era plecat.Copiii au drepturi?
Cel mai recent răspuns: Yahve , utilizator 20:28, 10 Mai 2005
Copii nu vin decat la mostenire, nu au drepturi la partajarea bunurilor parintilor. Se partajeaza bunurile dobandite in timpul casatoriei. Exista prezumtia ca sotii au contribuit in mod egal dar aceasta prezumtie poate fi rasturnata. Nu conteaza ca sotul a fost plecat pana acum. El poate solicita partajarea chiar in conditiile in care nu a platit pensie.
Partajul este o actiune care se judeca intotdeauna dupa pronuntarea divortului......chiar daca se cere ca un al doilea capat de cerere in actiunea de divort, instantele disjung cele doua actiuni si judeca cu celeriatate procesul de divort. Astfel ca partajul poate fi cerut oricand dupa. Faptul ca a fost plecat nu impieteaza cu nimic drepturile lui de a solicita partajarea bunurilor comune. Copiii nu au nici un amestec in partajarea bunurilor comune ale fostilor soti. De obicei, in procesul de partaj se pleaca de la prezumtia ce cei doi soti au contribuit in cote egale la dobandirea bunurilor in timpul casatoriei, insa fiecare parte poate aduce dovezi prin care sa demonstreze o alta stare deefapt, si anume alte procente de participare. va urez succes. Av. Cristina Gheorghe
Daca sotul cere partajul, faceti o cerere reconventionala la cererea lui de impartire a bunurilor comune, in care puteti formula propriile dumneavoastra pretentii cu privire la bunurile comune facand referire si la abandonul de familie. Nu uitati de obligatiile legale de intretinere fata de minor, si daca indepliniti conditiile prevazute de Codul familiei, art. 41, puteti cere pensie de intretinere si dumneavoastra de la fostul sot. Ceilalti copii daca au mai putin de 25 de ani pot solicita de asemenea intretinere de la tata.
cons. jr. Sauca
Pensia de intretinere nu poate face obiectul cererii reconventionale introduse intr-un proces de partaj. Aceasta pensie poate fi solicitata printr-o actiune de sine statatoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort lilyan lilyan Am plecat de acasa cu cei 4 copii minori, am divortat, el a ramas in locuinta. As dori sa ma informati daca el poate sa ajunga unic proprietar, cu toate ca in ... (vezi toată discuția)
Partaj locuinta! gyna60 gyna60 Acum 5 luni am divortat de sotul meu dupa ce am fost despartita 3 ani(el s-a mutat la amanta si a facut si un copil cu ea innaintea divortului!)Dupa ce in ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune 1990-2005 mdl_ro mdl_ro Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea mea situatie de divort-partaj-copil: A)Inainte de casatorie-cerere in numele meu propriu ptr. construire ... (vezi toată discuția)