Evenimentul respectiv soldat ulterior cu imobilizare la pat, pentru care s-a primit concediu medical (CM), multe zile,
trebuia raportat la Inspectoratul teritorial de munca (ITM), de catre angajator si cercetat ca accidentul de munca (AM) si/ sau boala profesionala (BP), daca se stabilea prin diagnosticul medical/ expertiza medicala ca afectiunea dobandita se putea datora spaimei suportate de mama dvs. in urma incidentului in care a fost implicata.
In urma cercetarii ca AM, in prezent fiind vorba de invaliditate, dupa multele zile de CM (din noiembrie/ decembrie 2011 si pana in prezent), se puteau stabili masuri pentru ca evenimentul sa nu se repete (gardieni, catuse, etc.).
Si daca nu se cerceta ca AM/ BP, evenimentul produs tot trebuia raportat la ITM de catre angajator, imediat ce s-a produs.
In Legea ssm nr.319/ 2006 se mentioneaza:
Art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
Art.27 al.(1)
Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
al.(2) Orice medic, inclusiv medicul de medicină a muncii aflat într-o relaţie contractuală cu angajatorul, conform prevederilor legale, va semnala obligatoriu suspiciunea de boală profesională sau legată de profesiune, depistată cu prilejul prestaţiilor medicale.
al.(3) Semnalarea prevăzută la alin. (2) se efectuează către autoritatea de sănătate publică teritorială sau a municipiului Bucureşti, de îndată, la constatarea cazului.
Fiind cercetat si raportat ca AM, concediul medical se platea 100 %. Se putea suporta spitalizarea, tratamentul si recuperarea medicala, din fondul pentru AM si BP.
Daca este vorba de o imobilizare la pat de cca. 2 ani pot fi indeplinite conditiile de pensionare pe caz medical, daca nu are indeplinite conditiile de varsta si stadiu de cotizare pentru pensionare.
Este posibil ca afectiunea respectiva sa fie considerata handicap de catre legislatia de profil, caz in care mama dvs. poate fi incadrata intr-un grad de handicap, beneficiind astfel de facilitati acordate prin lege si dupa caz, sa obtina eventual pensie de handicapat.
Faceti o sesizare scrisa cu nr. de inregistrare/ data la ITM. Anexati la sesizare copii dupa certificatele medicale (daca aveti) si dupa recomandarile medicale/ dosar medical, de la medicul curent. Probabil se va cerceta retroactiv, daca din documentele medicale/ expertiza medicala reiese ca afectiunea de care sufera mama dvs. s-a datorat spaimei suportate.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva spitalului care nu a asigurat securitatea lucratorilor/ nu a avut angajati gardieni si cere daune materiale si daune morale.
Mai multe informatii despre drepturile lucratorilor in urma suferirii unui AM gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/for...