avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident munca? Pacient Psihiatrie?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident munca? Pacient Psihiatrie?

Buna ziua. Mama mea a lucrat ca asistenta medicala la sectia Psihiatrie( unde se aduc si drogatii, betivii de pe strada) a spitaului judetean peste 25 ani, si intr-o tura de noapte in noiembrie 2011 un pacient s-a dezlegat ( dintre cei gravi- legat cu catuse de piele si catarame metalice si sedat) si sarise sa omoare ceilalti pacienti, sparsese geamul de termopan sa fuga. In acel moment mama a intervenit, pana au venit restul colegelor, a fost lovita in cap cu catarama metalica, era sa fie omorata, dar a sarit un alt pacient- nu au gardieni, etc. Se pare ca nici colegii din tura anterioara nu au sedat destul bolnavul. Mamei i-a fost frica sa mai faca turele de noapte si intra in Co oricum la 2 zile. La o luna s-au declansat niste crize epileptice si jacksoniene, gramm-mal, iau acum este imobilizata la pat, fiind diagnosticata cu ATAXIE CEREBELOASA PROGRESIVA. Noi nu am avut timp ( am stat numai prin spitale, Tg.Mures, Bucuresti) cu lunile, si nu am declarat Accident de munca. Mama s-a gandit sa nu faca rau colegilor, sectiei, dar adevarul este ca noi, eu si sora mea( mama este divortata) nu ne mai descuracam cu banii pentru spitalizari, medicamente. Cred ca daca declaram accidentul ca fiind unul de munca beneficiam si noi de unele facilitati. Se mai poate face ceva acum? VA multmumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:16, 1 Octombrie 2013
Evenimentul respectiv soldat ulterior cu imobilizare la pat, pentru care s-a primit concediu medical (CM), multe zile, trebuia raportat la Inspectoratul teritorial de munca (ITM), de catre angajator si cercetat ca accidentul de munca (AM) si/ sau boala profesionala (BP), daca se stabilea prin diagnosticul medical/ expertiza medicala ca afectiunea dobandita se putea datora spaimei suportate de mama dvs. in urma incidentului in care a fost implicata.
In urma cercetarii ca AM, in prezent fiind vorba de invaliditate, dupa multele zile de CM (din noiembrie/ decembrie 2011 si pana in prezent), se puteau stabili masuri pentru ca evenimentul sa nu se repete (gardieni, catuse, etc.).
Si daca nu se cerceta ca AM/ BP, evenimentul produs tot trebuia raportat la ITM de catre angajator, imediat ce s-a produs.

In Legea ssm nr.319/ 2006 se mentioneaza:
Art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
Art.27 al.(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
al.(2) Orice medic, inclusiv medicul de medicină a muncii aflat într-o relaţie contractuală cu angajatorul, conform prevederilor legale, va semnala obligatoriu suspiciunea de boală profesională sau legată de profesiune, depistată cu prilejul prestaţiilor medicale.
al.(3) Semnalarea prevăzută la alin. (2) se efectuează către autoritatea de sănătate publică teritorială sau a municipiului Bucureşti, de îndată, la constatarea cazului.

Fiind cercetat si raportat ca AM, concediul medical se platea 100 %. Se putea suporta spitalizarea, tratamentul si recuperarea medicala, din fondul pentru AM si BP.
Daca este vorba de o imobilizare la pat de cca. 2 ani pot fi indeplinite conditiile de pensionare pe caz medical, daca nu are indeplinite conditiile de varsta si stadiu de cotizare pentru pensionare.
Este posibil ca afectiunea respectiva sa fie considerata handicap de catre legislatia de profil, caz in care mama dvs. poate fi incadrata intr-un grad de handicap, beneficiind astfel de facilitati acordate prin lege si dupa caz, sa obtina eventual pensie de handicapat.
Faceti o sesizare scrisa cu nr. de inregistrare/ data la ITM. Anexati la sesizare copii dupa certificatele medicale (daca aveti) si dupa recomandarile medicale/ dosar medical, de la medicul curent. Probabil se va cerceta retroactiv, daca din documentele medicale/ expertiza medicala reiese ca afectiunea de care sufera mama dvs. s-a datorat spaimei suportate.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva spitalului care nu a asigurat securitatea lucratorilor/ nu a avut angajati gardieni si cere daune materiale si daune morale.
Mai multe informatii despre drepturile lucratorilor in urma suferirii unui AM gasiti aici www.avocatnet.ro/content/for...
Va multumesc. la o luna de zile a facut primele crize,in 7 luni a inceput sa mearga cu cadru, singura si in 11 luni nu mai putea merge decat tinuta. Da, am incadrat-o in cu handicap- are acum Grav, Permanent si este pensionata medical provizoriu..
Faceti sesizare scrisa la ITM sau mergeti in audienta la inspectorul sef si prezentati-i cazul mamei dvs. Lasati-i si ceva scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Puteti sa anexati la sesizare (cu nominalizare in aceasta) documentele medicale care atesta ca la o luna de zile mama dvs. a facut primele crize, in 7 luni a inceput sa mearga cu cadru, singura si in 11 luni nu mai putea merge decat tinuta. Toate datele acestea trebuie sa existe in dosarul medical al mamei dvs. existent la medicul curant.
O expertiza medicala judiciara la IML nu puteti face decat daca deschideti actiune in instanta impotriva spitalului.
AdelinaH a scris:

La o luna s-au declansat niste crize epileptice si jacksoniene, gramm-mal, iau acum este imobilizata la pat, fiind diagnosticata cu ATAXIE CEREBELOASA PROGRESIVA.


In completarea sfaturilor de ordin juridic oferite de antevorbitorii mei, as mai adauga faptul ca pentru ca starea mamei Dvs. sa fie incadrata drept o repercursiune a unui accident de munca, trebuie sa se stabileasca relatia de cauzalitate intre incidentul descris de Dvs. si diagnosticul de mai sus.

Nu sunt medic, dar ataxia cerebeloasa progresiva este o stare clinica, un sindrom, nu o boala in sine, care poate avea cauze multiple, printre care una este, intr-adevar, un traumatism cranio-cerebral in zona occipitala. Dar in afara de aceasta, starea descrisa de Dvs. apare ca simptom in nenumarate alte diagnostice diferentiale pentru diferite forme de tulburari/boli neurodegenerative. In link-ul de mai jos veti gasi o succinta prezentare a acestora:

[ link extern ]

Cu alte cuvinte, in paralel cu demersul Dvs. la ITM, ar trebui sa consultati si alti neurologi, care, pe baza rezultatelor examinarilor clinice, paraclinice, imagistice si istoricului familial, sa va explice care sunt sansele ca intre incident si starea descrisa sa fie o relatie de cauzalitate directa.
Pentru a avea efect juridic in fata unei instante de judecata, stabilirea unei relatii de cauzalitate directa intre incident si starea descrisa trebuie sa rezulte dintr-o expertiza medicala efectuata de catre IML.
O astfel de expertiza poate fi ceruta de catre instanta, parchet, politie, IML nedand curs unei cereri din partea unei persoane fizice.
Nu este o greseala daca mama dvs. va fi consultata de catre neurologi reputati, care pot sa furnizeze informatii noi pentru cazul medical respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensatie firma pt accident de munca Monica_tm Monica_tm Buna ziua,v-as ruga sa ma ajutatii cu urmatoarea sitiatie si anume:in anul 2013 am cazut la serviciu pe o scara de marmura care nu avea fasii antiderapante sau ... (vezi toată discuția)
Conflict la locul de munca eugeniacristina eugeniacristina Buna ziua!Sunt salariata Spitalului Clinic de Chirurgie OMF Prof.Dr.Dan Theodorescu din Bucuresti,in cabinetul in care imi desfasor activitatea medicii au un ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Lucica23 Lucica23 Buna ziua, Sotul meu a suferint un accident de munca, s-a ars cu HCl, el nu a fost instruit cum sa foloseasca aceasta substanta, nu i s-a acordat primul ... (vezi toată discuția)