Buna ziua,v-as ruga sa ma ajutatii cu urmatoarea sitiatie si anume:in anul 2013 am cazut la serviciu pe o scara de marmura care nu avea fasii antiderapante sau altceva care sa nu alunece.mi-am fracturat coccisul,firma nu a declarat accident de munca si nici eu nu am fost imediat la medic pt ca nu am luat in serios aceasta cazatura,dupa 4 luni s a complicat situatia ,a aparut o acumulare de lichid care imi dadea dureri ingrozitoare,am fost la nenumarati neurochirurgi in tara si in Ungaria care nu mi au dat nici o solutie,pe acest fond de durere si nediagnosticare am facut depresie,durerea a continuat 4 ani timp in care am facut nenumarate tratamente,mentionez faptul ca de atunci depresia a continuat si in momentul de fata nu mai pot sa lucrez din cauza acestei boli.Doresc sa stiu daca as putea obtine o compensatie de la firma din care sa traiesc deoarece sunt in incapacitate neuropsihica ,toate acestea declansandu se datorita cazaturii.Multumesc!
Buna ziua,
Aveti un referat medical, un diagnostic in urma unor analize din care sa rezulte ca problemele dvs. de sanatate sunt legate de acea cazatura?
Nu cred ca o sa faceti ceva dupa ce a trecut atat timp dar puteti incerca sa discutati cu fostul angajator sau cu ITM-ul dei judetul unde are sediul sau punctul de lucru fostul angajator
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza obligativitatea anuntarii evenimentelor produse in firma, de indata,
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
Din spusele dvs., reiese ca angajatorul nu s-a achitat de aceasta obligatie.
Puteati sa sesizati dvs. ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Nu ati facut-o si au trecut 6 ani de la eveniment.
Daca detineti documente certe (rapoarte de tura, note de informare a angajatorului de catre conducatorul locului de munca, documente medicale, corespondenta purtata de dvs. cu angajatorul pe acest subiect, etc.) sau martori ca evenimentul s-a produs in timpul serviciului puteti incerca o sesizare a ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data si chiar o actiune in instanta impotriva firmei. Puteti cere instantei sa aprobe o expertiza tehnica judiciara in specializarea protectia muncii.
Evenimentul nefiind anuntat la ITM si cercetat de o comisie desemnata de angajator nu beneficiati de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Nefiind AM lit.a), lit.b), lit.e) si lit.g) care puteau fi aplicate nu se pot lua in considerare.
Unele firme mentioneaza in CCM anumite ajutoare materiale si/ sau banesti pentru cazul producerii unor evenimente nedorite. Incercati sa identificati in CCM incheiat la nivelul firmei astfel de prevederi.
Puteti incerca o pensionare pe caz de boala pentru a avea un venit. Se depune dosar la Comisia medicala din cadrul CJP. Dosarul contine documente medicale - fise de diagnostic, fise de tratament, internari, trimiteri la recuperare medicala, concedii medicale, etc.
Am fost la comisia de expertiza medicala si mi s a spus ca nu pot fi pensionata pe caz de boala pe diagnosticul de tulburare anxios depresiva deoarece nu am avut tentative de suicid sau psihoza,mentionez faptul ca mai am si alte b0li,hipertensiune,gusa polinodulara,finoduli la sani,ovare si mi s a mai spus ca am prea putine boli si sunt prea tanara(50 de ani)
Multumesc pt raspuns!
Buna ziua,am citit contractul colectiv de munca si nu se stipuleaza niciunde despre vreun ajutor v-as ruga sa-mi spuneti daca exista un termen de prescriere sau de actionare in instanta?
Multumesc!
Art. 268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
.... c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
....
Ce este de făcut?
Vssav
Bună ziua. Am avut un accident la locul de munca, angajat fiind cu contract de 6 luni. A trebuit sa ma opereze la brat pt ca mi am tăiat mușchi. A doua zi ... (vezi toată discuția)