Un constructor ridica un bloc initial prevazut cu cate un apartament mare pe etaj, ulterior obtine impartirea fiecarui nivel in 2 apartamente mai mici, dar nu detine extrasele CF modificate la momentul vanzarii (exista extras CF doar pe apartamentul "mare", nu si pe cele "mici").
Constructorul spune ca putem face actul de vanzare-cumparare chiar si in lipsa extrasului CF care reflecta modificarea, doar pe baza unei hartii de diviziune emisa de OCPI si a extraselor CF de apartament "mare", ca e mai convenabil sa "arda" o etapa si extrasul CF sa fie eliberat direct pe noul proprietar, adica pe mine.
Pe scurt: Prost
Doua intrebari:
1. Convenabil pentru cine?
2. Ce fel de hartie de diviziune emisa de OCPI? :O De cand emite OCPI acte de divizare a imobilelor?
Mai pe lung:Un imobil poate fi divizat fara probleme juridice daca proprietarul doreste divizarea lui dar pentru ca aceasta divizare sa fie efectiva noua situatie ivita trebuie publicata/inscrisa in CF. Pentru aceste inscrieri insa CF percepe taxe de inscriere in CF. Ce vad eu de scriu ca e afacere proastra? Constructorul o sa va vanda atat d-voastra cat si vecinului d-voastra o cota ideala de 1/2 din apartamentul mare, urmand ca d-voastra impreuna cu vecinul sa va platiti taxele de divizare si intabulare in cota de 1/1 in CF. Or in Romania asta costa destul de mult. Ah, sa nu uit! Daca vecinul d-voastra n-are bani de toate taxele si angaralele impuse de divizarea imobilului, fie il dati in judecata, fie platiti d-voastra si pentru el.
P.S. Daca constructorul va zice ca nu stiu ce vorbesc ... gasiti nr. meu de tel pe aici, pe aproape si spuneti-i sa ma sune. Ii explic eu de ce n-ar trebui sa cumparati asa cum zice el ca r fi mai ieftin. B-)
M-am exprimat eu gresit: constructorul are documentatia de dezmembrare avizata OCPI, vrea sa mergem la notar sa intocmim contractul de vanzare cumparare pentru apartamentul "mic", urmand ca notarul sa dispuna inscrierea acestuia in CF pe datele noului proprietar. Se poate asa?
Pai, nu, nu se poate nici asa!!! Pentru ca notarul este obligat sa incheie actul autentic in baza unui extras de autentificare in care sa fie evidentiat imobilul supus tranzactiei, ori in cazul dvs. apartamentul din cartea funciara este "cel mare" si nu "cel mic".
Dar pentru ca exista o documentatie cadastrala de apartamenttare avizata de OCPI, in baza extrasului pe apartamentul "mare" notarul va perfecta un act prin care, in prima parte va apartamentarea/dezmembrarea apartamentului mare in doua apartamente mici, iar in a doua parte a actului va face vorbire de vanzarea-cumpararea pentru unul din apartamente.