In ultima perioada toti chiriasii din locuintele anl ne confruntama cu probleme de ordin administrativ. De ex. bolcul nostru este racordat la o retea comuna de furnizare a agentului termic, iar de curand am aflat ca aceasta nu mai are certificare de functionare de la I.S.C. ADMINISTRATORUL acestui bloc (primaria) ne obliga sa ne instalam centrale proprii motivand ca nu are bani sa imbunatateasca centrala existenta, ne percepe chirii foarte mari, iar costul centralelor proprii ne impune sa le suportam fara ca macar sa reduca chiriile, ci cu promisiunea ca daca nu vom mai fii chiriasi ne va restitui investitia, sau ne vom lua centralele- ceea ce este aberant! Eu am 36 ani, platesc chirie 460 ron/luna, am primit instiintare de renoirea contractului pe inca un an, in care mi se comunica faptul ca acest lucru va fi posibil daca voi depune o garantie de 1500 ron, pentru a se evita intarzierile de plata pe perioada iernii catre furnizorii de sevicii. Probema este ca aceasta garantie mi se cere, dar un sistem de incalzire nu exista in acest moment si mai nou ni se impune achizitionarea proprie. Unde as putea merge sa reclam acest abuz, care incalca prevederile legale ale Legii nr.372/2005 in care se specifica obligativitatea proprietarului/admin. de a oferii conditii optime de trai pri crestera performantelor energetice ale cladirilor? Mentionez ca in acest bloc exista proprietari care au semnat un acord prin care li s-a permis debransarea de la reteaua comuna, dar li s-a impus ca in termen de 60 zile sa faca dovada ca si-au asigurat o sursa proprie de incalzire, ceea ce denota o obligativitate a administratorului in respectarea legii . Deasemenea mentionez ca nu pot deveni proprietara in viitorul apropiat di motive personale si nici nu vreau sa cedez locuinta pentru ca eu am facut in ea alte investitii pentru a-mi asigura un trai decent, investitii care de fapt admin. trebuia sa le faca.
In principiu, daca ati executat imbunatatiri fara aprobarea expresa a Locatorului, atunci acesta va poate pune sa le ridicati la exprirarea duratei locatiunii. Ca si chirias aveti anumite drepturi si obligatii, cum de altfel are si Locatorul insa, intrucat nu ati precizat nimic din continutul contractului, referitor la aceste drepturi si obligatii interdependente, nu putem preciza exact daca acesta are dreptul sa va impuna sa achizitionati centrala termica. Legal, proprietarul locator este obligat sa asigure utilitatile in apartamentul pentru care percepe chiria si alte reparatii si lucrari mari necesare desfasurarii locatiunii,dar si sa nu tulbure folosinta lucrului inchiriat locatarului.....Cred ca va puteti adresa cu o plangere la Comisariatul regional pentru Protectia consumatorilor si chiar la politie daca Locatorul va tulbura linistita folosinta a imobilului inchiriat....Insa, in ce priveste garantia ceruta de Locator, cred ca aceasta este legal pretinsa. Dar nu ati mai platit si inainte o garantie?