avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata drepturilor salariale+concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata drepturilor salariale+concediu

Buna ziua!
Sper sa ma puteti ajuta...sunt intr-o situatie mai delicata:
Am fost angajat la o firma de constructii, am fost plecat in deplasare pe un satier (fara niciun fel de act, ordin de deplasare sau ceva...), programul era de la 7 la 19, sambata de la 7 la 15. Plecam luni la ora 6.30 dimineata si ne intorceam la 3 saptamani, vineri, pe la 20-21 ajungeam acasa.
Problema s-a iscat atunci cand in weekendul cand trebuia sa am liber, am fost chemat la sediul societatii sa mi se comunice ca programul s-a schimbat, se pleaca duminica dupa amiza, iar de intors, sambata pe la 5-6 dimineata trebuia sa ajungem acasa. In acel moment mi-am dat demisia. Inainte de cererea de demisie am depus si o cerere de concediu de odihna. Cererea de demisie are data de 07.septembrie, cea de concediu 06 septembrie.
Problema e: intre banii pe care ii luam eu si cei de pe statul de plata e o diferenta semnificativa (in stat: 1340 RON, real 3000RON). Eu mai aveam o de luat o restanta de 1800 RON. Banii pe concediu + cele 6 zile din luna septembrie...credeti ca mai am o sansa sa recuperez banii acestia? Cum? Azi, 28 septembrie am fost la sediul societatii si mi s-a spus cum ca ar trebui sa predau santierul(desi nu am avut dispozitie de sef de santier), sa facem inventarul sculelor (desi au trecut 3 saptamani de atunci si se putea intampla orice cu ele), si abia pe urma "facem calculele, desi cred ca tu ai sa dai bani firmei, nu invers" (cele din urma fiind vorbele administratorului).
Cel mai recent răspuns: maioru_gabi , utilizator 17:41, 3 Octombrie 2013
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

Daca nu ati efectuat CO aferent perioadei lucrate, atunci acesta va fi compensat in bani la incetarea c.i.m., conform art.146 alin.4 C.mun.
As putea incerca sa "fortez mana" fara a fi considerat santaj? Cum ar trebui abordata situatia?
Nu prea aveti cum sa fortati mana. Puteti incerca un dialog cu acesta si sa-i explicati care sunt drepturile dvs si obligatiile lui.
In functie de ce rezultat obtineti in urma dialogului puteti actiona in consecinta.
Azi, 03.10.2013 am mai avut o intalnire cu administratorul de la firma la care lucram... Am fost sa-mi cer drepturile salariale, insa mi-a spus ca "ne vedem saptamana viitoare, poate pe santier, sa predai santierul si abia pe urma, daca se constata ca nu ai pierderi ne calculam cu banii, si ce bani ai de luat, ii vei lua". Poate sa ma oblige sa ma duc pe satier (desi nu am avut dispozitie de sef de santier...si santierul el la 600km de mine) sa predau santierul, desi a trecut o luna de cand eu nu am mai fost acolo?
Tot azi am fost si la ITM si mi s-a spus ca in REVISAL eu apar cu activitatea suspendata, respectiv concediu fara plata, desi NU am semnat nicio hartie in acest sens.
Ce ma puteti sfatui sa fac sa-mi recuperez banii?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2013
maioru_gabi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea contractului de munca de catre angajator munteanupred_VS munteanupred_VS buna seara , am lucrat la o societate si datorita nerespectarii contractului de munca mi-am dat demisia conform art.81 alin 8 dar am continuat sa stau inca 20 ... (vezi toată discuția)
Când o să primesc fisa de lichidare ContSters330987 ContSters330987 Am lucrat un an și trei luni la o societate S. R L în construcții . . Am depus cerere concediu de odihna și totodată demisia. Amândouă cererile le-am ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Fsroberto Fsroberto Buna ziua lucrez la o societatea privata din bucuresti din luna mai anului trecut ,anul acesta afacarea a fost vanduta altor angajatori insa eu am ramas in ... (vezi toată discuția)