avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariu, desfiintare post indoielnica, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariu, desfiintare post indoielnica, probleme preaviz

Buna ziua, vreau sa va prezint in continuare situatia in care ma aflu, cu rugamintea de a-mi raspunde la cateva intrebari pe care vi le voi adresa la final.
Am fost angajat timp de 2 ani de zile la o firma de distributie, initial cu CIM pe perioada determinata, dupa care s-a trecut la perioada nedeterminata. In urma unor discutii in contradictoriu pe tema platii salariului cu unul din directorii firmei, mi s-a adus la cunostinta telefonic ca nu mai au nevoie de serviciile mele si am fost fortat sa imi dau demisia, fiind amenintat cu diverse represalii daca nu voi face asta(nu imi va fi data o scrisoare de recomandare, imi va fi desfacut contractul de munca pe motiv de necorespundere profesionala, etc). Eu am refuzat sa imi dau demisia, si, bineinteles, au inceput diverse sicane[am fost invitat la sediul firmei pentru discutii - telefonic, nu in scris, si nu m-am prezentat; am fost pus sa predau logistica(autoturism -pentru care aveam un contract de comodat, laptop, telefon) insa fara a avea o notificare scrisa in sensul acesta, etc].
Dupa cateva zile de stres cu telefoane de amenintare(pe care din prostie nu le-am inregistrat) am primit vizita respectivului director in localitatea in care imi desfasuram activitatea si mi s-a inmanat o notificare de desfiintare a locului de munca incepand cu ziua respectiva, precum si o solicitare de predare pentru auto, laptop, telefon. In ziua respectiva am mers impreuna la clientii la care existau facturi in sold pentru recuperare creante/confirmari de sold. Evident ca la fiecare vizita mi-am informat clientii ca nu voi mai activa la respectiva firma, dar de fiecare data domnul director contracara zisele mele, spunand ca e posibil sa mai vina cineva(ulterior am aflat ca in locul meu au fost angajate 2 persoane). La sfarsitul zilei am predat obiectele avute in inventar, urmand sa treaca cele 20 zile de preaviz si apoi sa imi fie comunicata decizia de incetare a contractului de munca, respectiv sa imi fie intocmita fisa de lichidare. Mentionez ca in momentul aducerii la cunostinta a deciziei de desfiintare aveam salariul neplatit pe o luna anterioara si am fost obligat sa dau o declaratie prin care nu aveam nicio pretentie financiara de la firma insa am refuzat.

Intrebarile mele sunt:
- au procedat corect prin aceea ca in perioada de preaviz mi-au luat obiectele necesare desfasurarii activitatii, astfel incat eu nu m-am putut achita de obligatiile de servici?
- au procedat corect desfiintand pozitia mea dar angajand in loc 2 persoane cu exact aceleasi atributii?
- este posibil sa demonstrez ca desfiintarea postului nu a fost reala?
- cum pot sa-i fac sa imi plateasca salariul restant?
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 29 Septembrie 2013
jigaranu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:04, 18 Octombrie 2013
Zilele trecute s-au implinit zilele de preaviz insa nu am primit nicio hartie din partea angajatorului, desi in scrisoarea de informare scrie ca la expirarea termenului de preaviz se va emite decizia de incetare a contractului de munca.
In alta ordine de idei, nu trebuie intocmita o fisa de lichidare de catre angajator, cu plata sumelor restante? Adica, pe langa salariul restant, mai trebuie sa imi plateasca salariul pe preaviz, plus salariul compensator(asa cum este scris in scrisoarea de informare) plus contravaloarea zilelor de concediu neefectuate, corect?
Ce trebuie sa fac, sa le cer eu incetarea contractului de munca si fisa de lichidare?
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Fisa de lichidare nu este un document obligatoriu. Nu exista nici o prevedere legala cu privire la obligativitatea intocmirii notei de lichidare de catre un angajator.
Referitor la plata restantelor salariale, cum trebuie procedat?
Intr-un mesaj anterior , v-am expus care sunt cele trei modalitati legale de actionare pentru a va recupera drepturile salariale restante.
OK, am inteles. Intrebarea mea se referea(desi poate nu m-am exprimat eu coerent) la obligativitatea lor ca angajatori(daca exista asa ceva) de a demara procedurile legale(trimitere decizie desfiintare contract de munca, virarea sumelor macar pentru perioada de preaviz, etc) sau a mea ca angajat de a solicita toate aceste lucruri.

Alte discuții în legătură

Plata preavizului cristina2012 cristina2012 Buna ziua, in data de 17.03 mi-a fost comunicat verbal faptul ca voi incheia colaborare cu firma la care lucram. Decizia de concediere mi-a fost comunicata in ... (vezi toată discuția)
Fostul angajator nu vrea sa imi elibereze fisa de lichidare Cristina Mcm Cristina Mcm Buna ziua! Pana acum o saptamana am lucrat intr.un magazin. Acum m.am angajat in alta parte, iar noul angajator solicita, printre altele, si fisa de lichidare ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante Gabriela_22mai Gabriela_22mai Buna ziua, Am o nelamurire legata de recuperarea salariilor ca fost angajat. Situatia este urmatoarea: Am lucrat la o firma timp de 1 an si ceva si in ... (vezi toată discuția)