avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am pierdut in instanta , cum fac recurs....
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am pierdut in instanta , cum fac recurs....

Buna ziua,
In decembrie 2008 mi-a fost suspendat permisul auto deoarece am circulat pe sens opus(fapta neadevarata).
1. Scurta prezentare a situatiei de fapt:

In data de 09.12.2008, in jurul orei 8.40, circulam regulamentar in Muncipiul Bucuresti, pe strada Progresului, din directia intersectia Calea Rahovei spre intersectia Calea 13 Septembrie, urmand a ma indrepta semnalizand stanga in incinta centrului commercial MIRANO pentru cumparaturi.
Mentionez ca pe Strada Progresului sunt doua sensuri de circulatie despartite de o dubla linie continua care, insa, in dreptul intrarii in centrul commercial MIRANO se transforma in linie dubla discontinua, necesara pentru permiterea virarii la stanga pentru a permite accesul in centrul commercial.
Astfel, dupa momentul in care am virat stanga de pe strada Progresului si am intrat in centrul commercial, am oprit in incinta acestui complex si am dorit sa cobor din autovehicul pentru a face cumparaturile necesrae am fost atentionat de catre un agent al Politiei Rutiere sa nu parasesc vehiculul si sa prezint actele la control.
M-am conformat(desi autovehiculul era oprit si eram pe spatiu privat) in momentul in care mi s-a adresat ironic si total neadecvat functiei exercitate: “Ai obtinut cumva permisul de conducere in Anglia??.“ Am intrebat motivul pentru care am fost oprit. Acesta mi-a transmis ca permisul de conducere va ramane in posesia Politiei Rutiere si ca daca nu sunt multumit de decizie nu imi ramane decat sa fac o plangere impotriva procesului verbal. Dupa aceea mi-a spus ca am sanse 99% sa castig si sa fac aceasta plangere in termen de 15 zile. Ulterior, cand am primit procesul verbal mi-a transmis ca am primit avrtisment si am semnat crezand ca dansul a realizat ca decizia este gresita. Dupa ce am semnat mi-a fost inmanata dovada de retinere a permisului de conducere si am fost din nou indemnat sa fac plangere asupra procesului verbal.
Motivul inscris pe dovada a fost urmatorul:
Conducerea pe sensul opus de circulatie

* * *

2. Invoc exceptia nulitatii procesului verbal pentru urmatoarele considerente:

A.Consemnarea gresita a codului numeric personal
- In Procesul Verbal s-a consemnat codul numeric personal astfel: 123457890123
- In Cartea de identitate codul numeric personal este: 1234567890123
- Articolul 16, alin.1 al Ordonantei Nr.2/2001 prevede ca in mod obligatoriu procesul verbal trebuie sa contina codul numeric personal.

Ca urmare, procesul verbal nu cuprinde mentiunile obligatorii prevazute in mod imperativ de lege.

B.Aplicarea unei sanctiuni necorespunzatoare presupusei faptei contraventionale.
Potrivit art.101, alin.3, lit.d din Ordonanta nr.195/2002, unde a fost incadrata juridic fapta contraventionala, aceasta se pedepseste cu amenda prevazuta in clasa a III a de sanctiuni si suspendarea permisului pe o perioada de 60 de zile.
In procesul verbal, fapta este sanctionata cu AVERTISMENT si cu sanctiunea complementara a retinerii permisului.
Art.7, alin.1 din Ordonanta 2/2001 prevede ca “avertismentul constă în atenţionarea verbală sau scrisă a contravenientului asupra pericolului social al faptei săvârşite, însoţită de recomandarea de a respecta dispoziţiile legale. Avertismentul se aplică în cazul în care fapta este de gravitate redusă.”

Astfel, este imposibil ca agentul constatator sa aplice un alt tip de sanctiune decat cel prevazut de legiuitor pentru presupusa fapta contraventionala.

C.Gresita incadrare juridica a faptei contraventionale
- In Procesul Verbal fapta este incadrata la art.41 din OUG 195/2002, respectiv art. 101/3 din OUG 195/2002
- Articolul 16 al Ordonantei Nr.2/2001 prevede ca in mod obligatoriu procesul verbal trebuie sa contina incadrarea juridica a faptei contraventionale
- Art. 41 : “(1) Vehiculele şi animalele, atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, trebuie conduse pe partea din dreapta a drumului public, în sensul de circulaţie, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie.
(2) Numerotarea benzilor de circulaţie pe fiecare sens se efectuează în ordine crescătoare de la marginea din partea dreaptă a drumului către axa acestuia. În cazul autostrăzilor, banda de urgenţă nu intră în numerotarea benzilor de circulaţie.
(3) Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea, precum şi mopedele vor fi conduse numai pe pista respectivă.”
Art. 101/3: “(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public;
c) nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
d) circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire.

Pe de o parte, art. 41, precum se poate observa, nu contine nicio dispozitie privitoare la o contraventie. Pe de alta parte, agentul rutier a incadrat-o in mod incomplet la art. 101, alin. 3 , incadrarea corecta fiind: art.101, alin. 3, litera d.
Prin urmare, o incadrare juridica gresita nu indeplineste conditiile legii in sensul art. 16 al Ordonantei nr.2/2001.

IN CONCLUZIE, agentul rutier nu a intocmit procesul verbal in concordanta cu art. 16, Ordonanta nr. 2/2002 si art. 180 (1) din Regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002.
Mai mult decat atat, prin distorsionata aplicare a legii, instanta nu poate exercita un control judiciar asupra veridicitatii constatarilor consemnate in procesul verbal.

3. Pe fond, va solicit admiterea plangerii si anularea procesului verbal ca netemeinic petru urmatoarele motive:

Constatarile agentului sunt nereale, astfel:

Mentionez ca eu nu am condus pe sens opus pe Strada progresului, avand si martor in acest sens.
Astfel, eu am virat in mod regulamentar, in locul in care linia dubla continua era discotinua si imi permitea virarea.

Este clar ca cele consemnate in procesul verbal nu concorda cu realitatea.

* * *

Pentru toate aceste motive va solicit admiterea plangerii in sensul constatarii nulitatii procesului verbal si in consecinta inlaturarea sanctiunilor aplicate prin acesta.

In drept: Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002, Ordonanta Nr. 2/2002, Hotararea Nr. 1391/2006
In probatiune: inscrisuri
Martor: 1 martor (se afla in acelasi autovehicul)

Am pierdut in instanta , desi nu pot intelege cum o persoana poate sa fie atat de periculoasa incat sa aiba permisul suspendat 60 zile dar sa primeasca avertisment... poate cineva reuseste sa imi explice acest lucru.
Dpdv al codului numeric ei ai spus ca liseste o cifra, opinia mea este ca lipseste o cifra , si alte 7 sunt gresite....cred ca e logic ce spun....
martorul nu a fost citat, prezumtie de nevinovatie la noi nu exista....
IDEEA ESTE CA:
astazi este ultima zi in care pot depune recurs... pana in acest moment am fost plecat din tara... Daca cineva ma poate ajuta sa fac astazi dosarul de recurs si sa imi spuna pasii pentru a il depune(la judecatoria sector 5 a fost procesul initial) va rog sa contactati pe yahoo messenger ID: veveroiu

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:36, 25 Martie 2009
Stimate domn,
Faceti urgent o cere de recurs.Motivarea cererii o puteti face dupa ce aflati motivarea sentintei.
Eu din ceea ce ati relatat aici am inteles ca inca nu aveti motivarea instantei de fond..de aceea mi-am permis sa va sugerez o cerere de recurs nemotivata....cererea cadru ar fi urmatoarea:
DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul....domiciliat, in .........in calitate de...in dos nr.... solutionat de(intanta) pe data de...., in tyermen legal declar recurs impotriva s.civ. nr..... din data de..pronuntata in dos nr...de (intanta).
Motivarea cererii de recurs o vom depune dupa ce vom afla motivele pe care se intemeiaza sentinta astfel atacat.
Sfat: adresati-va unui avocat.
Mult succes!
Pai daca nu a primit sentinta din prima instanta, cum sa fie ultima zi de depunere a recursului?
Daca, insa, a primit-o, poate depune astazi cererea de recurs la Judecatoria sectorului 5. Puteti trimite si prin fax. Numai sa aveti dovada ca ati trimis recursul.
Multumesc foarte mult,
Am depus cerere de recurs, dar am motivat-o deja, nu stiu daca mai pot sa adaug motive...
La dumneavoastra pot sa apelez pentru consultanta????
Sau daca nu, astept o recomandare...
Mai pot face ceva acum???

Cu stima,
Nicu

Later edit: Am primit prin posta sentinta si nu a avut cine sa se ocupe de ea....

P.S. : oricum justitia e o loterie, mai ales intr-un caz ca al meu, in care sunt zeci de articole in ziare in care se spune ca nu se poate intampla asa ceva.... :D ... am eu dovada ca SE POATE
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
veveroiu, utilizator
Oricum puteati motiva si in fata instantei asa ca ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs - permis suspendat mfox mfox Salutare, As dori sa ma ajutati sa decid daca voi inainta o cererea de recurs sau nu si evetual ce sanse am sa fie admisa si bineinteles sa castig. Mie unul ... (vezi toată discuția)
De ce dupa un accident banal ti se retine permisul? raducuilea raducuilea Buna ziua Vrea sa va povestesc pe scurt ce am patit Am avut un accident am derapat si am iesit in decor pe partea dreapta a drumului , ... (vezi toată discuția)
Incadrare gresita a faptei, nulitate proces verbal de contraventie cyan cyan Incadrarea gresita a faptei savarsite poate conduce la nulitatea procesului verbal de contraventie? In rubrica \"fapta savarsita este prevazuta de art ... (vezi toată discuția)