avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Incadrare gresita a faptei, nulitate proces verbal de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Incadrare gresita a faptei, nulitate proces verbal de contraventie

Incadrarea gresita a faptei savarsite poate conduce la nulitatea procesului verbal de contraventie?

In rubrica "fapta savarsita este prevazuta de art ....din .... si sanctionata de art....din......" in loc sa fie trecut art. din HG 1391 sau cel din OUG 195 in care sa se descrie fapta prevazuta, a fost trecut art. 111 din OUG 195 unde se precizeaza in ce conditii se retine permisul.

Pe de alta parte, in rubrica "Stabilesc" la lit. f) a fost bifata casuta cu "Retinerea" dar este taiat "permisul de conducere" cu o linie vizibila, adica se intelege bifa x dar "permisul de conducere" este taiat!

De asemenea, unde gasesc faptul ca procesul verbal trebuie completat cu indicarea fara echivoc a faptei fara prescurtari.

De ex. este scris "Retinere PC x zile". Nu ar fi trebuit sa fie scris "permis de conducere" in loc de PC?

Prin PC se poate intelege si Personal Computer sau Permis de Calarie!!

Nu as vrea sa scriu tampenii in plangere iar judecatorul sa considere ca iau in zeflemea instanta dar consider ca procesul verbal trebuie completat corespunzator.

Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:19, 21 Aprilie 2017
Un exemplu:
[ link extern ] /
Alta hotarire:
[ link extern ]

Alta decizie:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
latka, utilizator
M-am gandit si eu la faptul ca este vorba despre o nulitatea relativa si atunci trebuie sa mai "sap".
In pv este inscris si faptul ca nu s-au prezentat toate actele pe care trebuie sa le detina la bord un tx (nu e vorba de mine!), este precizat doar faptul ca "nu are la bord toate documentele prevazute de lege" si lista cu preturi!
Care lege nu se precizeaza, poate legea bunului simt sau a codului silvic iar preturile sunt afisate pe usa!
Ideea este ca pentru lipsa doc si a listei de preturi s-a dat avertisment si nu prea am de ce ma lega, fapta principala a fost "circulatia in mod nejustificat pe sensul opus de mers" si "oprirea in dreptul altor vehicule stationate, "stanjenind circulatia".
Nu prea pricep eu de ce a mai completat cu "stanjenind" circulatia (din moment ce a circulat pe sens opus deja a "stanjenit", nu era trafic intens!), a oprit pe stanga ptr ca nu era loc pe dreapta si trebuia sa debarce un client care era bolnav la un cabinet medical care era pe stanga. Problema e ca bolnavul nu are de il lua ptr a-l aduce martor, sa confirme varianta lui) i-am spus ca a facut o prostie dar acum fapta este consumata si trebuie motivata plangerea, macar sa ii anuleze suspendarea ptr ca din asta traieste si sa ii transforme in secundar amenda in avertisment, fapta nu prezinta pericol, daca nu ar fi circulat pe sensul opus ar fi fost sanctionat doar ptr oprire in dreptul altui vehicul fara sa ii suspende si permisul.

Multumesc pentru completari.
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
cyan, moderator
Nulitatea relativa nu inseamna ca nu se poate anula PV, ci ca nu se anuleaza din oficiu, ca in cazul art. 17 din OG2/2001. A se vedea si hotarirea ICCJ nr.XXII/2007:
[ link extern ]
E destul de grav a nu se incadra fapta, mai ales ca s-a retinut permisul de conducere. Cred ca fapta este prevazuta de OUG 195/2002 art. 101 (3) d)
Permisul e retinut pe 60 de zile ?
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
latka, utilizator
Contravenientul poate obţine anularea procesului-verbal de contravenţie doar dacă poate dovedi că, prin încheierea actului în acest mod, i s-a pricinuit o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea lui.
Sa o iau in ordine cronologica.

OUG 195 prevede sanctionarea nerespectarii regulilor de circulatie prin aplicarea unei sanctiuni principale (avertisment sau amenda) si ulterior a unei sanctiuni complementare (suspendarea dreptului de a conduce, puncte penalizare, etc.).

Gandind logic, nu se poate aplica intai sanctiunea complementara si apoi sanctiunea principala!

In cazul de fata, in pv este completata in primul rand sanctiunea complementara, prin inscrierea art. 111 in rubrica "fapta este prevazuta de art. ...din ...", articol in care nu se prevede fapta ci in ce conditii se retine permisul de conducere si se elibereaza dovada cu sau fara drept de circulatie si in al doilea rand sanctiunea principala, respectiv, art. 142/h din HG 1391 pentru care a primit avertisment.

Despre lipsa documentelor de la bord nu o sa fac mare tam-tam ptr ca a primit avertisment dar voi mentiona in plangere ca in pv nu au fost identificate absolut deloc documentele care nu au fost gasite la bord, formularea "prevazute de lege" fiind vaga si ambigua (cred ca este un pleonasm, dar se intelege ce vreau sa spun! :) ).
Cat despre lista cu preturi este o prostie sa o afisezi pe bord din moment ce o indica aparatul de taxat iar preturile sunt inscrise vizibil pe portiere.

Probabil legiuitorul s-a gandit ca taximetristul isi va monta un avizier pe parbriz unde clientul sa poata viziona in timpul cursei preturile si alte documente (autorizatii, grupa sanguina a soferului, etc.).
Nu inteleg de ce nu i-a obligat sa isi monteze pe bord o tableta cu slide-uri in care sa fie prezentate documentele. Sau un monitor video ori parbriz cu afisaj digital. Ori clientii sa poarte o casa cu viziera pentru piloti BlackHawk sau F35. In sfarsit, divaghez de la subiect! :)

Art. 95 si art. 96 din OUG195 prevad care sunt sanctiunile si ordinea aplicarii lor.
Astfel, este evident ca nu se poate aplica intai suspendarea si apoi sanctiunea principala.

De asemenea, in opinia meaeste ilogic sa se aplice in principal o sanctiune cu avertisment si complementar o sanctiune de suspendare!!

In intelegerea mea avertismentul se acorda atunci cand a fost savarsita o fapta care nu prezinta pericol.
Suspendarea permisului dupa avertisment inseamna ca este "avertizat" sa te inveti minte sa nu mai savarsesti fapte cu pericol redus!

"Boss, sa fiti atent pe viitor, sa respectati dispozitiile legale, primiti avertisment de aceasta data, dar ca sa nu uitati intalnirea memorabila de astazi va suspend permisul pe 60 de zile. Sa va invatati minte:rtfm:!"

Art. 95
(1) Incalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, altele decat cele care intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment ori cu amenda ca sanctiune principala si, dupa caz, cu una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 96 alin. (2) .
(2) Avertismentul consta in atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului, insotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale.

Art. 96
(1) Sanctiunile contraventionale complementare au ca scop inlaturarea unei stari de pericol si preintampinarea savarsirii altor fapte interzise de lege si se aplica prin acelasi proces-verbal prin care se aplica si sanctiunea principala a amenzii sau avertismentului.
(2) Sanctiunile contraventionale complementare sunt urmatoarele:
a) aplicarea punctelor de penalizare;
b) suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, pe timp limitat;
..................

Procesul verbal este completat in modul urmator

1. "Fapta savarsita este prevazuta de art . 111 din OUG 195 si sanctionata de art.101/3/d din OUG 195"
2. "Fapta savarsita este prevazuta de art . 142/h din Hg1391 si sanctionata de art.99/2/d din OUG 195"
3.4. articole din HCL privind documentele de la bord si sanctionate de art. 43/1 si 43/2 din OUG 195, articole care nu au "nici in clin, nici in maneca" cu sanctionarea unei astfel de fapte.

Art. 111
(1) Permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine in urmatoarele cazuri:
.................
c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 100 alin. (3) , art. 101 alin. (3) , art. 102 alin. (3) si in situatia prevazuta la art. 115 alin. (1) ;
..........................
(2) La retinerea permisului de conducere, in cazurile prevazute la alin. (1) , titularului acestuia i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie.
........................

Art. 101
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
.................
d) circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

In opinia mea in loc de art. 111 ar fi trebuit completat art. 108/1/a/6 sau 8 ori art. 101 din HG1391.

Art. 108
(1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
a) 2 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
6. nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers;
8. oprirea neregulamentara;

Art. 101-HG1391
Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.

Art 142-OUG195
Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
h) în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauza, să treacă peste acest marcaj;

Art. 99-OUG195
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:
(2) Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a) .

A nu se intelege ca sunt de acord cu faptul ca nu a respectat regulile de circulatie dar este vorba despre completarea gresita a procesului verbal si sper sa il anuleze pentru ca amenda este destul de mare, 870 lei, iar prin suspendarea permisului pe 2 luni ii este periclitat locul de munca si reduse substantial veniturile lunare. Nu spun despre conditiile in care munceste, contract de munca cu 2 ore/zi si lucreaza cel putin 14 ore/zi. :(

Cred ca imi voi scrie teza de doctorat dupa mesajul asta dar imi e teama sa nu fiu acuzat de plagiat dupa cat am copiat din lege. Dar cel putin am indicat sursa, spre deosebire de altii! :)
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Contestare pv politia rutiera cristicarnisca cristicarnisca Buna seara Este primul meu subiect pe care il deschid (pana acum am fost doar cititor)dar nevoia ma face sa apelez la D-voastra. De curand am fost oprit de ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto- plangere contraventionala Dulcina Dulcina Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar. Ceea ce ... (vezi toată discuția)
Proces-verbal incomplet taticu100 taticu100 Buna ziua! Intr-un PV de contraventie (circulatie) agentul scrie: 1) - faptele sunt prevazute de art.101/3/a din OUG195/2002 ( art.care prevede ... (vezi toată discuția)