avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... solutii legale pentru neplata salariilor si acordarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

solutii legale pentru neplata salariilor si acordarea somajului

buna ziua. lucrez intr-un institut de cercetare incepand cu 05. 01.2009. de la angajare nu am primit nici un salariu (toata institutia) si avand in vedere ca anul acesta nu s-au acordat suficiente fonduri pentru cercetare institutia nu dispune de fonduri din proiecte de cercetare. ce se va intampla cu salariile restante?
in somaj nu ne pot scoate pentru ca nu au platit darile la stat.
mentionez ca pe langa activitatea de cercetare institutia are si un sector de productie din care se mai scot ceva bani, dar nu vor (directorii)sa platesca si cercetarea (salariile). ce putem face?
nu vrem sa ne trezim ca ne scot in concediu fara plata.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:30, 25 Martie 2009
2) Constituie stagiu de cotizare si perioadele in care angajatorul nu a platit contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj si se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare, administrare speciala sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora.
si ce putem face noi ca angajati?
Fiind o institutie de stat trebuie sa fie mai bine dotata din punct de vedere organizatoric. Ar trebui sa aveti un Regulament intern, un Contract colectiv de munca in care sa fie prevazute si asemenea situatii. Aveti sindicat in unitate? Daca da, adresati-va acestuia.
Salariile restante le puteti recupera (aveti 3 ani la dispozitie, conform Codului muncii) dar problema este ca nu pot manca peste 2 ani si sa-mi tina de foame azi.
Incercati sa aveti o discutie cu conducerea.
Daca nici asa nu se rezolva puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Litigiile de munca sunt scutite de taxe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj daca firma nu a platit contributia? sorin asd sorin asd mam angajat la firma apromet distributie srl in data de 1.04.2008 iar la data de29.09.2009 firma ai intrt in stare de insolventa si am fost trimisi in somaj eu ... (vezi toată discuția)
Cum ajung la somaj gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As avea si eu cateva nelamuriri. Din octombrie anul trecut lucrez la o firma. Acum firma se inchide pe motiv ca nu este treaba, nu sunt clienti. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului cand angajatorul e datornic la stat si in procedura de executare silita SimonaTpl SimonaTpl Buna ziua. In cazul in care angajatorul apare pe lista datorinicilor la stat (s-a inceput executarea silita pentru recuperarea debitelor inregistrate la ... (vezi toată discuția)