Plangerea penala prealabila trebuie depusa in termen de doua luni, de la data cand partea vatamata a cunoscut sau a putut cunoaste identitatea faptuitorului, in situatia in care infractiunea de vatamare corporala din culpa s-a soldat cu un numar mai mic de 60 de zile de ingrijiri medicale , atestate de certifictul medico-legal.
Altminteri, plangerea penala prealabila este tardiva.
Actiunea penala este exercitata din oficiu , cand pentru vindecarea leziunilor au fost necesare mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale sau s-au produs consecintele prevazute de art . 182 din Codul penal ( o infirminatate fizic sau psihica, permanenta, spre exemplu, slutirea , pierderea unui simt sau a unui organ ).
Din relatarea dumneavoastra reiese ca impactul rutier nu a fost unul neinsemnat, insa urmeaza sa va lamuriti dumneavoastra,intruat, chiar dupa o perioade timp mare, pot surveni complicatii severe, asa incat starea de sanatate sa fie deterioarata.
Au existat situatii in care persoanele vatamate au facut afirmatia ferma ca nu au pretentii materiale, insa, ulterior, si-au reevaluat parerea emisa, sesizand organele judiciare competente, in timp util.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala , este incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti .
Socitatea asiguratoare suporta daunele morale si materiale,cerute si dovedite , intrucat acesta are calitate de asigurator de raspundere civila delictuala.
Luati legatura cu persoana vatamata in accidentul rutier.
~ final discuție ~