avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Fondare ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Fondare ONG

Va retin atentiu cu urmatoarele intrebari:se poate infiinta un ONG de catre o singura persoana sau de cate persoane este nevoie minim?Daca sunt mai multe persoana au drepturi egale in cadrul acelui ONG, sau ii departeajaza ceva?multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:29, 1 Octombrie 2013
Numarul minim al membrilor fondatori la o asociatie este de 3. Atat membrii fondatori cat si celelalte persoane care doresc si sunt acceptate ca membrii cu drepturi depline, dupa infiintarea asociatiei, se bucura de aceleasi drepturi dar au si aceleasi obligatii stabilite in statut.
Pentru membrii fondatori trebuie sa aveti in vedere ca sa nu aiba probleme cu cazierul fiscal.
OG 26/2000
Art. 15.(1) Fundatia este subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane
Pentru asociatii - fondatori trebuie sa fie minim 3 persoane. â
Penru fundatii - fondator poate fi o singura persoana.
Penru federatii - fondatori pot fi minim 2 persoane juridice.

In principiu cand sunt mai multi membri ( la asociatii si federatii, ca fundatiile nu au membri) drepturile si obligatiile sunt egale indiferent daca doar unii sunt fondatori, insa se practica si instantele in general au acceptat unele mici diferente prin care se creaza categorii diferite de membri si celor care au avut calitatea de fondator, ca rasplata a ideii si efortului initial, li se dau drepturi usor superioare ex. cotizatie mai mica sau mai multe voturi. Nu exista text expre de lege care sa prevada egalitatea membrilor, cum e in cazul legislatiei ONG din alte state, dar e discutabil daca in virtutea caracteruuli prin definitie democratic al unei asociatii respectiv fundatii si a calificarii ca liberalitate respectiv acte dezinteresate a contributiilor in bani /bunuri sau in munca a membrilor la crearea si bunul mers al organizatiei, ar fi acceptabile unele inegalitati. Recomand sa se evite sau sa fie reduse si foarte clar stabilite si motivate... In niciun caz in opinia mea nu ar trebui sa exista proportionalitate intre drepturi si aportul la infiintarea sau functioanrea ONG-ului ex. in functie de aportul la formarea patrimoniului initial, si nici alte diferente intre drepturile fondatorilor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare patrimoniu initial fundatie Audit Vic Cont Audit Vic Cont Fundatiile constituite conform OG26/2000 pot aduce ,ulterior infiintarii, aporturi noi la patrimoniul constituit initial,inregistrand acest lucru in actele ... (vezi toată discuția)
Precizari despre diferenta asociatii si fundatii Alexandraverde Alexandraverde Buna ziua, am mare nevoie sa ma ajutati in privinta unei nelamuriri. Care este diferenta dintre ONG, Asociatie si Fundatie? Va rog mult sa ma ajutati cu un ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri deschidere ong AndreiGrigo AndreiGrigo Salutare, Am cateva intrebari in legatura cu infiintarea unui ONG (asociatie) si speram ca m-ati putea lamuri: 1. In caz ca dorim sa stabilim o cotizatie, ... (vezi toată discuția)