avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... In cat timp se prescrie o pedeapsa cu inchisoarea?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

In cat timp se prescrie o pedeapsa cu inchisoarea?

Buna ziua,

As dori sa stiu in cat timp se prescrie o pedeapsa finală de 4 ani închisoare şi 2 ani pedeapsă complementară?
Momentan nu ma aflu in tara, dosarul este la curtea de apel, si as dori sa stiu acest lucru in cazul in care ramane aceasi decizie si dupa curtea suprema. La dosar exista adresa mea din strainatate, in cazul aceleiasi decizii, in cat timp as risca sa fiu cautata la domiciliu de autoritatile din tara in care ma aflu? Am citit pe internet ca exista cazuri in care daca condamnatul trebuie sa execute o pedeapsa pentru omor, trafic de arme sau droguri este cautat mai repede dar pt alte fapte nu intotdeauna tara in care dociciliaza condamnatul, il extradeaza.
As dori in primul rand sa stiu in cat timp s-ar prescrie pedeapsa si in al doilea rand daca imi puteti comunica care sunt cele mai sigure tari in astfel de cazuri, din care esti foarte greu extradat?

Va multumesc!
Codul penal:

Art. 126
Termenele de prescripţie a executării pedepsei

Termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru persoana fizică sunt:

a) 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani;

b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;

c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.

Termenul de prescripţie a executării pedepsei amenzii aplicate persoanei juridice este de 5 ani.

Executarea pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice ce nu pot fi dizolvate sau a căror activitate nu poate fi suspendată se prescrie într-un termen de 3 ani, care curge de la data la care pedeapsa amenzii a fost executată sau considerată ca executată.

Termenul de prescripţie a executării sancţiunilor cu caracter administrativ prevăzute în art. 181 şi în art. 91 este de un an.

Termenele arătate în alin. 1 şi 11 se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă, iar cele arătate în alin. 2 curg de la rămânerea definitivă a hotărârii sau, după caz, de la data când poate fi pusă în executare, potrivit legii, ordonanţa prin care s-a aplicat sancţiunea.

În cazul revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei, a suspendării executării pedepsei sub supraveghere sau, după caz, a executării pedepsei la locul de muncă, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare a rămas definitivă.


Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Si daca se intrerupe termenul de prescriptie a executarii pedepsei ce se intampla?:O
Art. 123

Întreruperea cursului prescripţiei

Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 122 se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal.

După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.

Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.


Corect.

Si daca se intrerupe termenul de prescriptie a executarii pedepsei inchisorii si va incepe sa curga un alt termen de prescriptie inseamna ca o va lua de la capat...
Deci, daca am presupune ca dupa 7 ani se va intrerupe termenul vor mai curge inca multi ani si tot asa...
Aceasta este marea problema a userului...

Nici nu stiu daca a inteles cum se prezinta situatia...

Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avluci a scris:

Art. 123

Întreruperea cursului prescripţiei

Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 122 se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal.

După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.

Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.





parca discutia era de prescriptia executarii pedepsei nu a raspunderii penale.C.p. ne arata situatiile in care se poate intrerupe cursul prescriptiei executarii, mai avem si situatia prevazuta de art.33 din Legea 302/2004.
ART. 127
Întreruperea cursului prescripţiei executării
Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 126 se întrerupe prin începerea executării pedepsei sau prin săvârşirea din nou a unei infracţiuni.
Sustragerea de la executare, după începerea executării pedepsei, face să curgă un nou termen de prescripţie de la data sustragerii.
Art.33
Prescripţia
(1) Extrădarea nu se acordă în cazul în care prescripţia răspunderii penale sau prescripţia executării pedepsei este împlinită fie potrivit legislaţiei române, fie potrivit legislaţiei statului solicitant.
(2) Depunerea cererii de extrădare întrerupe prescripţia neîmplinită anterior.

Alte discuții în legătură

Executarea pedepsei.... dumutaadrianred dumutaadrianred In cazul in care o persoana este condamnata la 3 ani de inchisoare cu executare,dupa contopire, iar inculpatul este plecat din tara, care ar fi termenul cand ... (vezi toată discuția)
Prescriere pedeapsa ContSters190234 ContSters190234 am o condamnare de 2 ani si 6 luni pt vatamare corporala cu executare este definitiva din dec 2010,as dori sa stiu cand se prescrie pedeapsa.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Prescrierea faptelor in noul cod penal rodica1985 rodica1985 Buna ziua! Am fost condamnat definitiv la 4 si respectiv 5 ani inchisoare pentru 2 fapte de furt calificat savarsite in 2006,iar condamnarea a fost pronuntata ... (vezi toată discuția)