avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata dupa concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata dupa concediu ingrijire copil

buna, sunt mamica unui baietel care pe data de 23 noiembrie 2013 va implini 2 ani i ar trebui sa ma reantorc la munca dar asi dori sa mai raman cu el acasa 1 an in concediu fara plata si m-ar interesa sa stiu daca din punct de vedere legal am acest drept si la terminarea anului fara plata imi pot solicita vechiul loc de munca. multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:26, 3 Octombrie 2013
Nu aveti acest drept, adica un astfel de drept nu este prevazut de lege.
Daca angajatorul este de acord, puteti beneficia de concediu. Dar daca nu este de acord, atunci nu il puteti obliga sa va acorde.
1. Legea nu prevede obligatia angajatorului sa va acorde concediu fara plata dupa efectuarea CCC pana la 2 ani.

2. Este posibil ca in contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii sa fie o asemenea prevedere si atunci angajatorul este obligat sa o respecte.

3. Codul muncii spune:

Art. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

4. Asadar faceti cerere catre angajator in care ii explicati situatia si ii solicitati un concediu fara plata de 12 luni si este posibil sa va aprobe.

5. Cat despre pastrarea locului de munca in tot acest timp nu exista nici o obligatie din partea angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata dragos79 dragos79 exista in lege prevazut ca nu ai voie sa ceri concediu fara plata decat dupa terminarea concediului de odihna? multumesc (vezi toată discuția)
Concediu fara plata; durata? busubianca busubianca Care este perioada concediului fara plata in cursul unui an? Mă poate trimite angajatorul in cfp daca nu vreau? (vezi toată discuția)
Notificare desfiintare post-preaviz CLAUDYIA CLAUDYIA Buna ziua. Am fost angajat intr-o societate ca sofer autocamion marfuri periculoase, in luna 06.2012, cu CIM pe durata nedeterminata. In urma cu cateva zile am ... (vezi toată discuția)