dle avocat, multumesc
aveam nevoie sa stiu daca hotararile penale se pot folosi in actiunile civile ca autoritate de lucru judecat ,este vorba despre un proces de revendicare a aceluias teren cu posesia tulburata
Stimat forumist,
Nu văd ce autoritate de lucru judecat ar exista, dar vă puteți folosi de anumite argumente derivând din procesul inițial.
Așa cum prezentați situația, înțeleg că procesul penal s-a terminat prin împăcarea părților, respectiv, ca să folosesc noțiuni juridice, că instanța a dispus încetarea procesului penal, în baza art.11 pct.2 lit.b raportat la art.10 alin.1 lit.h teza a II-a din Codul de procedură penală.
Prin urmare procesul penal s-a încheiat, atât pe latură penală, cât și civilă, prin încetare. Astfel, nu s-a constatat nimic pe vinovăție și alte asemenea aspecte.
Totuși, împăcarea părților în timpul procesului implică un acord de vionță a acestora - inculpat - parte vătămată/civilă, total, necondiţionat şi definitiv. Poate, în funcție de specificul cazului dvs, puteți folosi acest acord în procesul de revendicare, mai ales dacă frații defunctului vă tulbură posesia în temeiul moștenirii de la defunctul cu care v-ați împăcat.
Totuși, problema dvs nu este simplă deloc. Vă sugerez, de aceea, să apelați la un avocat.
Cu stimă.
eheee, ar fi fost bine asa. numai ca nu m-ati inteles Treaba cu impacatul a fost un proces penal cu fratele actualilor parati
dupa moartea fratelui cu care m-am impacat in instanta, cu conditia sa-mi respecte dr de propr ,cei doi frati ai acestuia desi stiau de procesul cu fratele lor , au folosit in continuare terenul meu pt care am TP si eul si ei - proprietatile se suprapun partial
acum sunt in judecata de 8 ani cu acestia din urna, si penal si civil pt revendicare
in cazul acesta va intrebam daca HJ POATE FI INVOCATA CA autoritate de lucru judecat