avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de timbru pentru actiuni in constatare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de timbru pentru actiuni in constatare

Buna ziua!

Stimati colegi, vreau sa deschid (daca nu s-a discutat inca) un subiect care ma framanta de ceva vreme!
Vreau sa discut despre taxa de timbru aplicabila actiunilor in constatare (si mai ales a acelora bazate pe uzucapiune).
Acest subiect nu reprezinta o intrebare la care sa astept un raspuns imediat, ci, mai degraba, una retorica, de gandire si logica juridica. Stiu ca legea prevede ca trebuie platita taxa de timbru pentru astfel de actiuni la valoarea obiectului revendicat.
Eu cred ca aceasta taxa care se plateste la valoare nu face altceva decat sa fie un “pret” al vanzarii acestor bunuri de catre stat catre cei care sunt proprietari de drept. Ca beneficiari ai acestor actiuni in constatare pot fi persoane care au posedat terenurile pentru perioade mai mari de 30 de ani sau mostenitori ai unora care in trecut au avut terenuri (implicand jonctiunea posesiilor).
Asta inseamna ca pentru a fi deplin proprietar trebuie platita aceasta taxa catre stat cu sanctiunea respingerii actiunii? Asta nu inseamna cumpararea terenului de la stat, cu toate ca este mostenit sau utilizat aproape o viata intreaga?
Va multumesc si sper ca intrebarile mele sa fie de folos pentru colegi ca subiect!

Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 19:53, 26 Martie 2009
Credeam ca actiunea pentru constatarea dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii se incadreaza la art. 3 lit.a din legea 146/1997, respectiv taxa de timbru 19 RON (cereri pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept, facute in cadrul art. 111 Cod procedura civila).... Cel putin eu asa am platit la judecatoria Oltenita.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
Kyandra, moderator
Stimata colega, ceea ce spuneti dvs. reprezinta prevederile legii anterioare a taxelor si impozitelor. In practica instantelor, se percep taxe la valoarea bunului pus in discutie prin actiunea in constatare. Tocmai de aceea intreb... daca ar fi fost cum ziceti dvs. poate nu as mai fi facut aceasta discutie...
In alta ordine de idei, este vorba de bunuri evaluabile in bani... terenuri, in spetele mele...
Eu il vad mai degraba ca un impozit, nu ca un pret.
Practic, tu n-ai incheiat nici un contract la vremea respectiva. Acum o sa ai titlu si trebuie sa platesti un impozit. Ca la vanzare-cumparare, donatie etc.
Este adevarat ca actiunea introdusa de mine la judecatoria Oltenita a fost in decembrie 2006... Obiectul a constat din casa de locuit, anexe si terenul aferent curtii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune karlota karlota Buna ziua, de 26 de ani mama mea si fratii sai au intrat in posesia terenului mostenit de la mama lor (care a fost luat in trecut de CAP) au facut cerere de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune-chitanta de mana si certificat de mostenitor Nicoleta/82 Nicoleta/82 Buna ziua, Am un dosarl pe rol la Judecatoria sector 5 pentru uzucapiune. Bunicii mei au cumparat cu chitanta de mana in anul 1959 un teren in Bucuresti. ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate alexopolis alexopolis Bunicul meu a cumparat un lot de casa 1000 mp iar langa mama lui a avut un loc de folosinta pt care a platind taxe si impozite timp de pese 30 de ani.la o ... (vezi toată discuția)