avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai are 5 luni de trait, testament sau act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai are 5 luni de trait, testament sau act de vanzare-cumparare?

BUNA SEARA! Cumnata mea e bolnava de cancer de gradul 4, doctorii nedandu-i decat 5 luni cel mult de viata. Problema e ca nu vrea sa-si lase problemele nerezolvate, ea avand 2 copii si pentru ei, 2 case de impartit: un apt cu 4 camere in Bucuresti si o casa la tara. intrebarea mea este, desi sotul ei traieste, nu sunt despartiti, isi poate face un testament prin care ii lasa baiatului apt din capitala si 25% cota din casa de la tara, fetei revenindu-i 75 % din casa de la tara? se poate face un asemenea act la notar? va multumesc
Buna seara .
Mai este si varianta partajului de ascendent,adica testamentul facut in timpul vietii,adica actul succesoral prin care persoana bolnava dispune din timpul vietii in felul in care doreste si simte el,de bunurile sale.Bineanteles,in limita rezervei succesorale legale ale descedentilor privilegiati si ascendentilor privilegiati precum si a sotului supravietuitor.
Cu stima,
Marius Bote.
Ceva nu suna bine! Se doreste exonerarea sotului supravetuitor de la succesiune? Logic doriti sa negociati succesiunea inainte de deces, lucru care nu este prea ortodox, chiar daca este facut un testament.
Bunurile fiind dobandite in timpul casatoriei succesiunea este asfel:
- sotul -1/2; sotia 1/2
- la deces, sotul supravetuitor primeste 1/3 din cota sotiei si copii diferenta de 2/3 din cota mamei.
- asfel sotului supravetuitor ii revine 5/8 din masa succesorala si 3/8 revine copiilor.
Se pune intrebarea : de ce doriti eliminarea sotului de la succesiune?
alexander2013 a scris:

Cumnata mea ... nu vrea sa-si lase problemele nerezolvate.

Am inteles de la dvs. ceea ce NU vrea cumnata dvs. (asta e cert)

Ar mai trebui sa fiu sigura ca am inteles ceea ce VREA.

Si pentru asta as incepe cu urmatoarea intrebare adresata cumnatei dvs.: sunteti sigura ca ceea ce va doriti cu adevarat este sa va lasati baiatul asa de descurcat si fata asa de incurcata? (ori chiar pe amandoi la fel de incurcati si eventual barbatul pe drumuri?)

Daca DA, atunci ... se poate ajunge la ...(ceea ce ziceti dvs. ca s-ar vrea) apartament intreg pentru baiat si casa 25%+75% ...cu un singur contract facut de ambii soti.

Dar ma tem ca in loc de un DA raspicat pentru intrebarea de mai sus o sa aud: Cum adica? Ce vreti sa spuneti?

Vreau sa spun ca solutiile adevarate se gasesc dupa ce ai trecut prin sita toate amanuntele Si adesea, dupa ce ai cernut toate consecintele, se intampla ca omul sa nu mai vrea ceea ce zicea initial ca ar vrea, iar calea alesa in final sa fie cu totul alta, la care nici nu s-a gandit. Dar asta nu se rezolva pe un forum.

Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
romascanu, moderator
buna ziua daca se face testament se face pe cota parte ce ii revine din imobilele respective
daca se face vanzare sau orice alt act se face in primul rand cadastru si certificat energetic si apoi se face actul de instrainare sau intretinere depinde ce hotarare s-e va lua in principiu urgenta la cadastru dureaza 10zile lucratoare cu taxele de urgenta aferente iar energeticul 3 zile depinde de autorizat .

Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
ContSters250994, utilizator
Oricum, orce persoana cu scaun la cap, in aceasta situatie sa gandeste la sanatate si la ce posibilitati are de a...trai. In nici un caz nu se gandeste la avere.
Dar rudele, in urma unei analize sau gandit: cum sa eliminam sotul supravetuitor de ecuatia succesiunii. Au gasit solutia testamentului.
Oricum, fara a ne mai mira de ce gandesc unii, este rusinos ceia ce gandesc acum.

Alte discuții în legătură

Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Casa parinteasca luiza44 luiza44 sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui....... va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)