avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obtinere exercitare autoritate parinteasca exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obtinere exercitare autoritate parinteasca exclusiva

Buna ziua. care sunt sansele sa obtin custodia totala a baiatului de 2 ani, rezultat in urma casatoriei? situatia mea este asa: sotul a fost operat pe creier, a avut tulburari de comportament, actele medicale dovedesc leziuni pe creier, nu a fost diagnosticat cu vreo tulburare de comportament, este doar suspectata. el a dat dovada de instabilitate emotionala in fata avocatului, a martorilor (familie), si foarte putin in prezenta altor persoane. s-a ascuns f bine. a avut tentative de suicid in prezenta mea,in prezenta unor medici din spital ( a trecut repede si nu s-a ingrijorat nimeni foarte mult) dar neraportate la salvare sau politie, precum si numeroase amenintari la adresa mea ca ma da afara (cat locuiam impreuna inca). el nu se va mai recupera mental, cel putin din ce reiese din rmn, sansele sunt minime. nu am incredere ca el sa fie lasat singur cu copilul, poate cadea pe strada oricand, iar eu nu pot sa cred nimica din ce spune. a fost gripat si nu a spus nimica, iar ulterior a ajuns la urgenta, copilul a racit crunt de la el, si el continua sa vrea sa il vada, ca si cum ar fi un obiect, fara sa il intereseze ca baiatul l-a vazut in criza de nervi, ca sufera si plange noaptea, ca are nevoie de stabilitate si echilibru. el nu vrea sa renunte la custodie, vrea sa il vada mereu. cum pot demostra ca nu este sigur pentru copil sa fie lasat singur cu el (nici parintii lui nu sunt foarte responsabili, nici nu stiu ce tratament ia sotul, desi locuieste cu ei)? cum pot sa demonstrez ca el nu este de incredere cand vine vorba de decizii personale (de ex: sa nu iesi din casa cand ai gripa, sa iei medicatia recomandata de doctor cand aceasta este esentiala pentru viata ta), daramite sa ia decizii pentur un copil? cum as putea eu sa impart custodia cu un om iresponsabil care e f bolnav si care sustine sus si tare ca el e sanatos, desi nu este deloc si nu se poate baza nimeni pe el ca ar putea avea grija de el, cu atat mai putin de un copil care nici macar nu isi poate spune numele si cati ani are? va multumesc
Daca nu are discernamant puteti obtine.
Daca el este de acord si are discernamant aveti sanse.
discernamantul exista, dar e asa, aleator...adica de exemplu, acuma el zice ca vrea sa participe la cresterea copilului, sa ma ajute, etc. dar efectiv nu a facut ceva concret. adica nici nu s-a straduit sa ridice alocatia copilului de la posta si sa mi-o dea. s-a tot intors la posta, vreo trei luni. s-a neglijat cu sanatatea, a facut criza de a ramas inconstient, cand in mod normal nu trebuia sa iasa din casa cu gripa, cu atat mai putin sa se vada cu copilul. eu i-am zis ca copilul e bolnav si ca nu mai pot sa ma intalnesc eu cu el, iar raspunsul lui a fost axat ca de ce nu ma duc eu, nu a avut reactie la problema copilului. copilul era cu febra, el ma intreba daca ducem copilul la zoo in ziua aia. cum se determina daca are sau nu discernamant?
O examinare psihiatrica poate determina, insa nu poate face fara acordul celui vizat. Astfel, faptul ca una zice si alta face nu il face fara discernamant, ci doar duplicitar si asta e alta mancare de peste. Daca cereti in instanta exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti, aveti posibilitatea de a proba cu 2 martori. Daca mai aveti si alte mijloace de proba, atunci le puteti folosi. Exercitarea autoritatii parintesti insa nu are de-a face cu programul de vizita, care este cerut de parintele nerezident, de regula, si care poate fi aprobat in forma extinsa, clasica sau restransa.
Cererea prin care se solicit instanței să dispună exercitarea exclusivă a autorității părintești de către unul dintre părinți este admisibilă, dacă se constată, în urma administrării probatoriului în cauză (înscrisuri, martori, prezumții, expertize, mijloace materiale de probă, mărturisiri, interogatorii), că admiterea ei este în interesul superior al minorului, consfințit de art. 263 din Codul civil și de art. 2 și 6 lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

(se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti).


(Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013.)


In practică, pot interveni şi situaţii obiective, care să facă imposibilă exercitarea autorităţii părinteşti de ambii părinţi, caz în care se impune ca instanța să dispună exercitarea acesteia de unul singur dintre părinţi, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu.


Instanța poate dispune, dacă apreciază că este în interesul superior al copilului și că există motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, psihică, spirituală, morală sau socială a copilului, inclusiv a copilului din afara căsătoriei în cazul căruia părinții nu conviețuiesc, ca drepturile părintești să fie limitate unui părinte sau chiar exercitate exclusiv de unul dintre părinți.

Sursa: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2013
Admin, administrator
Stimata doamna, fara probe solide nu veti obtine autoritate parinteasca unica si nici program de relatii cu minorul restrans.
Boala psihica trebuie demonstrata cu internari la spitalul de boli psihice, mai mult, diagnosticul bolii trebuie sa fie unul de natura care sa demonstreze tendinta spre agresiune si violenta.
Justitia din Romania a dat spre incredintare minorul unei mame diagnosticate cu schizofrenie!
In alta speta, s-a acordat program de vizita extins unui tata care din cauza vederii slabe, era in categoria de handicapat cu ingrijitor!
Practic, nu aveti cum sa-l impiedicati sa ia copilul la el; poate cand copilul mai creste si poate sa-si strige suferinta, sa povesteasca ce pateste in prezenta tatalui, daca pateste ceva neplacut, aveti o sansa.
Pana atunci, adunati probe scrise care sa demonstreze pericolul ce-l reprezinta tatal pentru copil, daca acest pericol exista.
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2013
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca exercitata exclusiv de catre mama ContSters290162 ContSters290162 Buna ziua. Am divortat acum cateva luni si sunt insarcinata. Am mentinut o relatie amiabila cu fostul sot,nici nu se pune problema sa nu recunoasca copilul si ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna sau exclusiva? Victoria2222 Victoria2222 buna ziua, as dori sa va intreb : in conditiile in care tatal vine in vizita la minor si incepe sa faca scandal: cearta, injuraturi la adresa mea..pot avea ... (vezi toată discuția)
Renunțarea la exercitarea drepturilor părintești: cum poate fi obligat părintele nerezident să primească minorul cât timp celălalt e plecat la muncă în afara țării? Adriana Janette Adriana Janette In urma divortului, cu hotarare judecatoreasca ca fiica sa aiba domiciliul la mama si custodie comuna, tatal nu respecta programul de vizita, desi el l-a ... (vezi toată discuția)