avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral

In situatia in care exista trei mostenitori, un parinte si doi frati, si doar unul dintre frati doreste sa iasa din indiviziune, cum trebuie sa procedeze? E admis partajul partial? Partajul la notar se exclude data fiind opozitia celor doi. Partajul in instanta ce presupune, ce tip de actiune si ce costuri?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 12:34, 7 Octombrie 2013
In situatia in care comostenitorii nu se intweleg cu privire la partaj, comostenitorul care doreste iesirea din indiviziune trebuie sa formuleze o actiune in instanta, actiune de partaj succesoral. In cazul in care aveti dezbatuta succesiunea la notar si doar asupra iesirii din indiviziune exista neintelegere, se formuleaza actiune de partaj . In cazul in care nu exista dezbatuta nici succesiunea, aceasta presupune ca alaturatl actiunii de partaj trebuie sa cereti si dezbaterea succesiunii in instanta.
Actiunea dde partaj se introduce la instanta în raza căreia și-a avut ultimul domiciliu defunctul. Cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - se taxeaza cu 3% din valoarea masei partajabile.
Avand in vedere ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, comostenitorii care nu doresc partajarea masei succesorale, vor trebui sa se suspuna decizieii instantei de judecatat in ceea ce priveste partajul.
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2013
Madalina Pascu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada acceptarii succesiunii ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care o parte din mostenitori (frati) nu pot face dovada acceptarii sucesiunii tacite sau expres, in termenul legal de 6 luni, in cazul deschiderii ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea unui mostenitor la taxa de succesiune el padrino el padrino In urma decesului matusii mele a ramas o casa si un teren . Matusa mea nu a avut copii si nu a fost casatorita niciodata. A avut 2 frati care au murit inaintea ... (vezi toată discuția)
Dupa 3 ani de la deschiderea succesiunii, cu testament. despot despot In 2007, am deschis succesiunea la notar, dupa decesul mamei. Suntem 2 frati iar mama m-a numit prin testament, legatar universal. Fratele meu s-a prezentat ... (vezi toată discuția)