avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... E-mail amenintare demarare procedura juridica
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

E-mail amenintare demarare procedura juridica

Buna ziua in primul rand, acum in jur de 6 - 7 ani (in 2006 prin octombrie) am achizitionat o camera foto de la magazin prin creditul cu buletinul de la sc nebancara, timp de 2 ani am achitat rata de rata pana am terminat si mi s-a dat o hartie care preciza ca am achitat.De atunci nimeni nu m-a cautat deoarece normal nu aveau de ce pana in 2012 cand primesc un telefon de la firma de recuperari creante cum ca am de achitat o suma de bani (nu imi mai amintesc) dar ce este drept era mai mare decat am dat eu pe aparatul foto eu dadusem vre-o 800 ron si ei mi-au cerut vre-o 1300 ron, i-am intrebat de ce ca am achitat iar ei incercandu-si norocul mi-au supus ca nu am achitat dar daca totusi mentin ca am platit sa fac dovada actului...pe care din pacate nu il mai am de 6 ani nici nu am crezut ca dupa atat timp voi fi sunat ca nu am achitat ratele.

Acum 30 de minute am primit un mesaj (destul de "Profesional") cum ca se demareaza procedura juridica...insa eu ma intreb daca de atatia ani nimeni nu m-a cautat sa ma dea in judecata (pt nimic) cum ar putea sa o faca acum cand dupa cate stiu chiar daca ai avea o datorie si nu este la stat se prescrie in 3 ani (cea de la stat stiu ca in 6 ani).

Va rog frumos sa ma lamuriti ce sanse au acesti camatari (camatari e putin spus deoarece pretind bani care nu li se cuvin) sa ma dea in judecata eventual sa ma execute silit (dar aici nu e cazul pt ca nu am nimic pe numele meu).

Ce ma sfatuiti sa fac sa scap de acesti nenorociti?
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: sorinqk , utilizator 23:15, 14 Octombrie 2013
Contractul de credit constituie titlu executoriu, asa ca degeaba asteptati sa fiti citat. Incuviintare pt executarea silita se da fara citarea partilor.
Verificati pe portalul instantelor de judecata ( judecatoria pe raza domiciliului dvs si nume)daca s-a cerut si admis incuviintare pt executarea dvs silita, doar daca s-a admis, exista sansa sa va viziteze executorul... si nici asa, ca nu se deplaseaza cand stie c-o face degeaba.
Cred ca ai amerg la intimidare, as zice sa nu ii mai luati in seama.
Daca va fi cazul unei executari, veti primi somatie de la executor si aveti ocazia sa va aparati facand contestatie la executare in termen de 15 zile sa invocati implinirea termenului de prescriptie.
Nu aveti motiv pt a le face plangere.
Acum am cautat si vad ca apare asta: [ link extern ]

Este foarte ciudat pentru ca eu nu am stiut despre asa ceva, din 2008 este sedinta respectiva dar eu am auzit de EOS KSI la inceputul lui 2012.

Mi se pare aberant sa am proces dar eu sa nu fiu instiintat despre el.Asa pot si eu sa sustin ca cineva are sa-mi dea milioane si sa ii deschid proces in lipsa lui, dupa care sa vin cu executorul.
Calmati-va. O sa tot primiti scrisori si telefoane. Ignorati totul. Nu o sa deschida nimeni proces pentru 1300 lei decat daca au acte serioase si in nici un caz dupa 6 ani. Incearca si ei sa va intimideze. Doar daca ar castiga procesul va pot executa numai ce aveti in posesia dumneavoastra - masina, salariu. Casa in nici un caz pentru asa o suma.
Daca s-a prescris nu veti avea probleme.
Daca nu aveti dovada platii si nu s-a prescris pot demara demersurile judiciare.
Daca nu au ce sa va ia si nu lucrati nu va pot face nimic.
Daca ati fi avut dovada platii, lucrurile erau foarte simple. Recomandarea mea este ca de acum incolo sa pastrati toate chitantele si toate facturile bunurilor neconsumabile, oricat timp ar fi trecut de la achizitionarea acestora; eu cel putin asa fac si nu imi ocupa mult din spatiul meu vital...

In conditiile in care, insa, nu mai aveti dovada platii, va detaliez aspectele legale:

Termenele de prescriptie ale datoriilor difera in functie de calitatea pe care o are creditorul. Datoriile la stat se prescriu in termen de 5 ani, iar in cazul oricaror alte datorii, termenul de prescriptie este de 3 ani.

Daca dv. sunteti sigur ca au trecut 5 ani de cand ati facut ultima plata, asa cum reiese din datele pe care le furnizati, n-ar trebui sa va faceti probleme, in cazul dv. termenul de prescriptie fiind de 3 ani. Daca, totusi, este posibil sa fi trecut mai putin de 3 ani, puteti fi executat silit pentru neplata datoriei.

Prescriptia datoriei presupune ca, dupa trecerea acestei perioade de timp, nu mai puteti fi obligat la plata restantei respective prin mijloace de constrangere garantate de stat.
Practic, dreptul de actiune impotriva dv. se prescrie, adica nu mai puteti fi executat silit. Prin implinirea termenului de prescriptie, orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

Prescrierea datoriilor nefiscale este reglementata de Codul de Procedura Civila.
Cf. CPC, art. 405, alin. 1, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.
Termenul de prescriptie a datoriilor nefiscale incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, cf. art. 405, alin. 2, CPC.

In cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care ar fi trebuit sa achitati rata.
In conditiile in care exista un credit bancar cu mai multe rate succesive, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ultimei rate de achitat, conform contractului incheiat cu banca.

Cf. CPC, art. 405 indice 1 alin. (1), prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:
a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe data depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.

Daca achitati o parte din suma care vi se pretinde, dovediti ca recunoasteti datoria, iar termenul de prescriptie a executarii silite pentru restul sumei incepe sa curga de la data efectuarii acelei plati.

Pe durata desfasurarii executarii silite prescriptia dreptului de a cere executarea silita nu curge, termenul fiind intrerupt in conditiile legii.

Prin urmare, daca executarea silita se incepe cu cateva zile mai inainte de implinirea termenului, dar executarea silita se desfasoara si dupa scurgerea termenului de 3 ani, procedura se va putea finaliza cu succes, prescriptia dreptului de a cere executarea silita neproducandu-si efectele juridice.

In cazul in care se demareaza o executare silita dupa depasirea termenului de prescriptie, puteti invoca, in apararea dv., pe calea contestatiei la executare, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita s-a implinit, iar executarea silita va inceta.
Implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita se poate constata si din oficiu de catre instanta de judecata, in cazul in care formulati o contestatie la executare, dar nu invocati in apararea dv. si aceasta exceptie.



Alte discuții în legătură

Prescriptia / perimarea executarii silite utilizator nou utilizator nou Am luat un credit de nevoi personale de 10 mii euro de la BRD , far agiranti sau garantii , numai pe baza adeverintei de salar pe care era atunci trecuta suma ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit FLORY1962 FLORY1962 In anul 2006 am luat un credit sub forma de card cu descoperire ce sold pentru nevoi personale. Ratele au fost platite in fiecare luna pina in noiembrie 2008 ... (vezi toată discuția)
Unde pot verifica prescrierea unei creante ? MateescuOlivian MateescuOlivian Va supun atentiei urmatorul caz: In 2006 am accesat un credit imobiliar pe care l-am platit pana in 2011. Apoi creditul a fost declarat [b]scadent ... (vezi toată discuția)