Buna seara. Sunt sofer angajat la o gradinita privata. Cu cateva zile in urma, am avut un incident in trafic, respectiv la intrarea pe o straduta in care nu aveam viteza, unul dintre copiii aflati in autoturism, a cazut si s-a lovit la cap. Copilul nu a cazut de pe bancheta, ci tocmai se ridicase in picioare si incerca sa se deplaseze pentru a-si schimba locul. Autoturismul nu este dotat cu scaune speciale pentru copii. Am lasat copilul acasa, am comunicat parintilor ce s-a intamplat, au inteles situatia, insa la 3 zile de la acest incident, s-au prezentat la gradinita in vederea depunerii unei sesizari cu privire la acest incident.
Angajatorii mei ma considera vinovat pentru cele intamplate si ma obliga sa demisionez sau ma retrogradeaza, obligandu-ma sa raman pe un salariu infim. Intrebarea mea este: este normala aceasta atitudine? au dreptul sa procedeze astfel? daca eu demisionez, mai pot da institutia in judecata pentru incalcarea drepturilor mele ca angajat? cum ma sfatuiti sa procedez? Nu sunt de acord sa lucrez pe salariul si postul propus. Va rog ajutati-ma cu un sfat! Multumesc!
Buna ziua,
din punct de vedere legal nimeni nu va poate obliga sa semnati un act aditional cu o functie si cu un salariu pe care nu le vreti. Asa ca daca nu semnati nu puteti pati nimic.
Referitor la demisie, o data semnata nu mai puteti face nimic in instanta chiar daca vi s-au inclacat drepturile.
Asa ca din punctul meu de vedere ar trebui sa le ziceti ca nu semnati nimic si daca vor sa va concedieze sa va concedieze. Ar trebui sa va concedieze disciplinar, ceea ce ar presupune o procedura foarte complicata, pe care fiind gradinita, nu cred ca o cunosc. Daca procedura de concediere disciplinara nu este respectata si decizia de concediere nu are forma ceruta de lege, atunci daca o contestati in instanta aveti mari sanse sa castigati pentru ca ati fost concediat nelegal.
Eu asa as proceda si dupa ce as avea decizia de concediere as cere consultanta legala specializata pentru a vedea care sunt sansele mele de castig in instanta. Oricum din ce povestiti probabil ca sunt destul de determinati sa va dea afara, dar asa cum am mai spus eu nu as semna demisie ci i-as lasa sa ma concedieze, asa ati avea o sansa in instanta.
Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
@ freeelis: Teoretic aveti dreptate, practic e foarte greu. Demisia fiind un act unilateral de vointa al salariatului, pentru a demonstra ca a fost provocata de angajator trebuie sa avem un viciu de consimtamant (din cele prevazute in Codul Civil), ori este foarte greu de demonstrat un astfel de element intentional. In practica in instanta e foarte greu sa anulezi o demisie sau incetarea prin acordul partilor.
Concediere
Kosta02
Buna seara
Astazi am fost informat de catre seful meu ca v-a trebuii sa incheiem colaborarea deoarece nu mai este multumit de mine( dumnealui nu este in ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata
AnaPog
Bună ziua! Pe scurt, angajatorul a luat decizia de a-mi desface contractul de munca, însă nu vrea sa mă concedieze. M-a amenințat în scris ca dacă nu ... (vezi toată discuția)
Probleme loc de munca
onyx84
Va rog sa-mi spuneti ce masuri se pot lua impotriva unui angajator care nu mai ofera de lucru angajatului si nu ii plateste nimic in perioada in care acesta ... (vezi toată discuția)