avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

sunt pensionat la limita de virsta cu 37 de ani de activitate si as vrea sa stiu daca e posibil sa mai pot cotiza pt inca 3 ani ca sa fac o cifra rotunda, 40?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:44, 8 Octombrie 2013
Pai de ce sa mai cotizati,daca aveti deja 37 ani vechime?! Stagiul complet de cotizare este de 35 ani .
In ce an sunteti nascut?
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2013
quiras, utilizator
L. 63/2010 Art. 6 (2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.
Art. 12 (1) Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.
Art. 99 (1) Pentru asiguratii care au realizat stagiul minim de cotizare si care contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5%.
Eu zic ca nu aveti niciun impediment, dar va asigur ca nu se merita!
Puteti cumula pensia cu alte venituri obtinute in urma unui contract individual de munca, daca doriti acest lucru. Puteti ulterior sa solicitati recalcularea pensiei. Dar nu are nici o alta importanta daca va completati stagiul de cotizare pana la 40 de ani sau mai mult. Ba da, va mentineti in forma! Multa sanatate!

Legea nr.263/2010:
ART. 107
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

@emil6702:
Ati vrut sa spuneti Legea nr.263/2010, banuiesc.
Nu merita sa faceti o asigurare pentru a va mari stagiul total de cotizare.
Singura varianata care care va poate ajuta,este cumularea pensiei cu salariul,sau cu alte venituri pentru care asigurarea este obligatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie cu salar doichitahorescu doichitahorescu pensionar anticipat,pot sa lucrez? Am 63 de ani si m-am pensionat anticipat. Doresc sa stiu daca am vreo posibilitate sa lucrez legal pentru a-mi intregi ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor - valorificarea stagiilor de cotizare realizate dupa pensionare DIMITRIU DIMITRIU Sunt nascut la 25.11.1959 , pensionar militar din iunie 2005 . Am stagiu de cotizare ca militar 26 ani si 8 luni ( include si scoala militara ) Conditii ... (vezi toată discuția)
Legea privind sistemul unitar de pensii publice Carp Mircea Carp Mircea Art.56(5) Stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevazute la alin.(1)este de 30 de ani. Art.56(1) Fac exceptie de la prevederile art.55 alin.(1) ... (vezi toată discuția)