Buna seara,
va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatorul caz:
eu, tatal meu si fratele meu dorim sa deschidem succesiunea dupa mama mea, decedata de mai multi ani, pentru un apartament.
Intelegerea intre noi este ca fratele sa renunte la partea sa si tatal meu sa-mi vanda ulterior partea lui.
Problema este ca fratele are de achitat daune in urma unui proces civil; in cazul in care fratele meu renunta la partea lui succesorala, executorul poate contesta viitorul contract de vanzare cumparare dintre mine si tata?
Executorul are cum sa execute silit partea fratelui meu, adica 1/6 din apartament ?
Va multumesc.
Se poate contesta dar puteti face asa ceva daca nu se stie.
Daca se stie este complicata situatia deoarece executorii sunt ca ulii...si cam au mare nevoie de bani in prezent.
Practic nu executorul va deschide procssul dar va informa creditorul.
Daca aveti vreo ruda avocat ar fi bine sa o cautati sa studieze in concret situatia.
Vedeti ce suma datoreaza fratele si vedeti cum calculati.
Vedeti si dobanzi si penalitati.
Poate ca se merita sa platiti dvs. datoria ...daca se merita.
Multumesc pentru raspuns.
Cum pot sa aflu valoarea datoriei fratelui meu deoarece el nu doreste sa imi comunice suma?
Tot ceea ce am putut afla a fost doar sentinta data in procesul penal (infractiuni la legea privind drepturile de autor si drepturile conexe).
(intuiesc ca suma datorata de el depaseste cu mult valoarea apartamentului)
Sunteti chiar avocat? Sigur ca se poate contesta orice in instanta, se poate revendica Casa Scanteii, etc., dar cu ce sanse? Ce sa conteste recuperatorul, testamentul?
Mostenirea se accepta sau nu, nu este o obligatie. Nu exista forma de renuntare la o mostenire in favoarea cuiva, accepti sau renunti. Deci fratele daca renunta, nu este nicio modalitate prin care un tert sa ridice pretentii asupra unei parti din ceea ce, cadva, a constituit masa succesorala la care acesta avea dreptul, sau sa pretinda ca acesta a renuntat "din rea credinta"!