Buna seara,
va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatorul caz:
eu, tatal meu si fratele meu dorim sa deschidem succesiunea dupa mama mea, decedata de mai multi ani, pentru un apartament.
Intelegerea intre noi este ca fratele sa renunte la partea sa si tatal meu sa-mi vanda ulterior partea lui.
Problema este ca fratele are de achitat daune in urma unui proces civil; in cazul in care fratele meu renunta la partea lui succesorala, executorul poate contesta viitorul contract de vanzare cumparare dintre mine si tata?
Executorul are cum sa execute silit partea fratelui meu, adica 1/6 din apartament ?
Va multumesc.
Cota-parte din dreptul de proprietate poate fi supusa executarii silite. ( cota-parte ideala, abastracta, matematica din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi instrainata, de catre comostenitor,sau in etapa executarii silite).
Renuntarea la mostenire este expresa ( vointa este neindoielnica ) si vizeaza intreaga succesiune ( renuntarea este totala, vizeaza toate bunurile cuprinse in masa succesorala ).
Executorul nu poate contesta actul perfectat , cu titlu gratuit , sau cu titlu oneros, act prin care este transmis dreptul de proprietate.
Creditorii fratelui, insa, se pot adresa instantei de judecata, in vederea revocarii actului incheiat in mod fraudulos, fiindu-le lezate interesele.
Actiunea pauliana( revocatorie ) este indreptata impotriva tertului care a beneficiat de pe urma perfectarii contractului .