avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare silita in caz de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare silita in caz de succesiune


Buna seara,
va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatorul caz:
eu, tatal meu si fratele meu dorim sa deschidem succesiunea dupa mama mea, decedata de mai multi ani, pentru un apartament.
Intelegerea intre noi este ca fratele sa renunte la partea sa si tatal meu sa-mi vanda ulterior partea lui.
Problema este ca fratele are de achitat daune in urma unui proces civil; in cazul in care fratele meu renunta la partea lui succesorala, executorul poate contesta viitorul contract de vanzare cumparare dintre mine si tata?
Executorul are cum sa execute silit partea fratelui meu, adica 1/6 din apartament ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: serrafima , utilizator 13:09, 8 Octombrie 2013
Cota-parte din dreptul de proprietate poate fi supusa executarii silite. ( cota-parte ideala, abastracta, matematica din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi instrainata, de catre comostenitor,sau in etapa executarii silite).


Renuntarea la mostenire este expresa ( vointa este neindoielnica ) si vizeaza intreaga succesiune ( renuntarea este totala, vizeaza toate bunurile cuprinse in masa succesorala ).


Executorul nu poate contesta actul perfectat , cu titlu gratuit , sau cu titlu oneros, act prin care este transmis dreptul de proprietate.

Creditorii fratelui, insa, se pot adresa instantei de judecata, in vederea revocarii actului incheiat in mod fraudulos, fiindu-le lezate interesele.


Actiunea pauliana( revocatorie ) este indreptata impotriva tertului care a beneficiat de pe urma perfectarii contractului .


Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc, multa sanatate !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare drepturi succesorale mariussnagov mariussnagov Mama mea a murit in aprilie 2011 lasand mostenire un apartament. Mostenitorii sunt sotul si trei frati(eu fiind unul dintre ei). Un frate e plecat in ... (vezi toată discuția)
Cedare cotă proprietate Ligia Dirnu Ligia Dirnu Suntem 9 frați și în urma decesului părinților am făcut taxa de succesiune. 3 dintre frați nu vor să facem partajul succesoral. Ceilalți vor să ... (vezi toată discuția)
Succesiune, renuntare la dreptul de mostenitor Ovidius88 Ovidius88 Buna ziua! Tatal meu a decedat anul trecut, am ramas mama si 2 copii, fratele meu si cu mine. Succesiunea dupa tatal meu nu s-a facut inca. Fratele meu ... (vezi toată discuția)