Buna !Am si eu o intrebare :sunt angajata la o firma pe perioada determinata 1.09.08-31.08.09 in locul unei persoane care e in concediu de cresterere a copilului.Contractul imi expira in acest an si nu va mai fi reinnoit.As vrea sa stiu de cate zile pot beneficia in acest caz !
Indiferent daca m-am angajat pe 01.09.08 si se termina contractul pe 31.08.09? Mentionez ca anul trecut am avut de Sarbatori libere 3 zile (29,30,31 decembrie).
Potrivit art. 139 Codul muncii, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul (art. 141, alin. 1 si alin. 3 din Codul muncii).
Daca pana acum angajatorul nu v-a acordat concediul aferent perioadei lucrate in 2008 ci v-a facut "favoarea" acordarii celor 3 zile libere, a incalcat prevederile legale citate mai sus. Asa cum a scris si colegul meu, in cim este prevazut numarul de zile de concediu de odihna la care aveti dreptul (art. 140, alin. 2 Codul muncii).
Pana in 31.08.2009 angajatorul este obligat sa va acorde concediul de odihna la care aveti dreptul.
Au dreptate ?
ContSters58087
Din luna august 2008 am fost in concediu medical pina pe 31 dec 2008.De la 1 ian 2009 figurez ca pensionar de boala si cei de la firma unde am profesat au fost ... (vezi toată discuția)