avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul pentru studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul pentru studii

Imi puteti spune in perioada concediului de studii, ce obligatii are angajatorul fata de angajat? Ma intereseaza mai mult daca aceasta perioada va fi considerata vechime si daca in aceasta perioada angajatorul plateste asigurari pt. anajatul care si-a luat concediul de studii .

Si inca o intrebare: care este perioada maxima care poate fi luata pentru concediu de studii ?

Multam!:coffee:
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 14:38, 8 Iulie 2009
Codul muncii stabileste ca orice fel de concedii fara plata se stabilesc prin CCM. Daca nu aveti CCM la nivel de unitate sau de ramura, atunci se aplica CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.61
(2) Salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Va spun insa ca acesasta perioada nu este limitata. daca va intelegeti cu angajatorul puteti sa va luati si mai multe zile (luni).
Fiind concediu fara plata, CIM este suspendat adica are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Deci in aceasta perioada nu vi se platesc contributiile la CAS, CASS, somaj, adica nu este considerata vechime in munca.
Am inteles!
Va multumesc pentru detalii.
Buna ziua, stiu ca am dreptul la 30 zile concediu de studii. Anul trecut am luat 2 saptamani pentru rezolvarea unor probleme cu examenele de la facultate. Anul acesta am reusit sa pregatesc licenta fara sa-mi iau restul de concediu de studii.voi sustine licenta zilele acestea si vreau sa-mi mai iau o saptamana de concediu de studii dupa sustinerea lucrarii (concediul de odihna risc sa nu-mi fie aprobat la timp). As vrea sa stiu daca aceasta saptamana de studii pot sa o cer si dupa ce am sustinut licenta (diferenta de o saptamana) pentru ca anul universitar consider ca se incheie dupa sesiunea de restante din august-septembrie (pana la inceputul unui nou an universitar). Este corect rationamentul? Ce baza legala am sa sustin acest punct de vedere?
Va rog sa raspundeti repede pentru ca totul se petrece acum, saptamana aceasta.
Pe langa cele citate de dl. tudor valeriu, Codul Muncii mai spune asa:

Art. 149. - (1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.
Art. 150. - (1) Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din iniţiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salar iatului numai cu acordul sindicatului sau, după caz, cu acordul reprezentanţilor salariaţilor şi numai dacă absenţa salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
Art. 151. - (1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebui e să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Dar, cu bunavointa din partea angajatorului, orice este posibil.

p.s: Fie vorba intre noi rationamentul dvs este, in opinia mea, eronat.
@Crimson,
spuneti ca este un rationament eronat. eu zic ca este un argument valabil pentru ca in cca.2 ani de cand lucrez aici n-am facut un curs din initiativa angajatorului (potrivit legii, in 2 ani angajatorul ar fi trebuit sa ma trimita la pregatire). mi-am luat diploma ECDL fara sa pretind nimic, este a 2-a facultate pe care o termin si chiar am sentimentul de indobitocire fortata. nu vreau sa le las satisfactia ca nici concediul de studii nu mi l-am luat corespunzator. asa ca in ce priveste "formarea profesionala" domnii nu mi-au oferit nimic. nu mai spun ca se uita total de drepturile unui salariat. in plus, cererile de concediu se inainteaza, potrivit ROI, cu 10 zile inainte.
multumesc pentru lamuriri. am sa tin cont de ele.

Alte discuții în legătură

Concediul de studii ! Cocollino Cocollino Am hotarat ca din aceasta toamna, sa urmez cursurile unei a doua facultati. Interesandu-ma despre cat concediu de studii am dreptul ca si studenta, am aflat cu ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii Sunt angajata la o societate cu raspundere limitata si frecventez si cursurile la distanta ale unei facultati. Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu de studii platit ContSters195628 ContSters195628 buna ziua, sa mi raspunda si mie cineva, in ce conditii si ce baza legala exista pentru concediu de studii platit si pentru ce perioada pentru sustinerea ... (vezi toată discuția)