avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Plata TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Plata TVA

Am incheiat un contract de Agentie Comerciala, cu o firma din Bulgaria. Eu prestez servicii de vanzari, pe teritoriul Romaniei, pentru aceasta firma, in schimbul unui comision din vanzari. Pana in prezent, am emis catre bulgari, 2 facturi (invoice) ce cuprind valoarea neta a serviciilor + TVA. Ei mi-au virat in cont valorile serviciilor, dar fara TVA, motivand astfel: "tranzacțiile internaționale nu sunt impozitate cu TVA". Aici vin intrebarile mele:
- au procedat corect, platind fara TVA?
- eu platesc, aici in Romania, TVA din valoarea neta incasata din prestari servicii?
- ar trebui sa le refac cele 2 facturi si sa nu mai trec TVA-ul? desi eu sunt platitor de TVA.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si ajutor.
Cel mai recent răspuns: Gabriela ZAILIC , Contabil 11:13, 11 Octombrie 2013
In cazul prestarilor de servicii intracomunitare, conform art. 133(2) din Codul Fiscal, beneficiarul este persoana obligata la plata taxei, respectiv firma din Bulgaria. Firma dvs. din Romania va factura fara TVA, firma din Bulgaria nu va face plata efectiv a TVA-ului, ci va inregistra TVA-ul aferent concomitent ca TVA deductibil si TVA colectat.
OK, am inteles. Inseamna ca eu trebuie sa le refac cele 2 facturi, sa nu le mai trec TVA-ul pe invoice. Dar eu ca platitor de TVA, aici in Romania, cum platesc TVA-ul aferent acestor 2 facturi? Multumesc.
Dvs. nu platiti TVA in Romania pentru aceste servicii. TVA-ul cade in sarcina beneficiarului, asa cum va spuneam. Refaceti cele 2 facturi fara TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare tva iflorin11 iflorin11 Avem o firma neplatitoare de TVA, in Romania. Am achizitionat acum cateva luni servicii IT de la o firma din Grecia care mi-a facturat fara TVA. Firma din ... (vezi toată discuția)
Pfa la norma, servicii intracomunitare, tva nikolen nikolen Buna ziua, Lucrez in IT ca programator. Am un PFA la norma de venit si un contract de prestari servicii cu o firma din UE. Serviciile le prestez in ... (vezi toată discuția)