avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Dupa admiterea irevocabila a contestatiei la executare ...
Discuție deschisă în Executare silită

Dupa admiterea irevocabila a contestatiei la executare creditorul se adreseaza executorului judecatoresc pentru executarea silita a aceluiasi contract! E legal?

In 28 iunie 2012, judecatoria mi-a admis contestatia la executare, prin care contestam poprirea inceputa de creditor - prin tertul poprit - asupra pensiei, in cauza fiind vorba de un contract de imprumut. Creditorul a facut recurs, iar acesta a fost respins de tribunal, ca nefondat, la 17 iunie 2013. Astfel, hotararea instantei de executare a ramas definitiva. Intre timp, la 17 septembrie 2013 instanta de executare a admis cererea de restituire a cautiunii.
Dar, in loc sa gasesc in cutia postala incheierea legata de cautiune, am gasit o somatie din partea unui BEJ, prin care mi se comunica sa achit aceluiasi creditor, aceiasi suma, in baza aceluiasi contract de credit care a facut obiectul contestatiei la executare care, cum spuneam mai sus mi-a fost admisa irevocabil. Nu pot ataca incheierea prin care instanta incuviinteaza executarea silita, dar pot ataca, cu contestatie la executare, incheierea executorului judecatoresc, in 5 zile de la comunicare.
Este legal ce mi se intampla? Era obligat executorul judecatoresc sa verifice daca
exista o cauza, legata de acel contract, solutionata definitiv, in care creditorul sau debitorul au fost parti?
Era obligat judecatorul care a dispus incuviintarea executarii silite, cerute de acel BEJ sa verifice cele de mai sus?
Va rog, ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
ctm, utilizator
Cel mai recent răspuns: ctm , utilizator 19:30, 12 Octombrie 2013
Buna ziua,
Mergeti la BEJ si depuneti o copie confoorma cu originalul a sentintei si deciziei.
Gabriel Klein Kiritescu
Va multumesc, asa voi face! O seara frumoasa!
Legat de subiectul de mai sus, revin cu o intrebare (poate mai urmareste cineva), deoarece nu am gasit raspuns in NCPC.
Contractul de imprumut ce constituia obiectul cauzei civile de mai sus a fost intocmit in fals, avand datele mele personale, dar nu si semnaturile mele. Am facut plangere penala, iar in prezent se efectueaza cercetari asupra unor persoane invinuite.
Insa, in contestaita la executare am mers pe doua cai:
- am invocat, ca exceptie de procedura nerespectarea art 373, ind. 1 din vechiul CPC (ce reglementeaza incuviintarea executarii silite - creditorul trecand direct la poprire, eludand acesta faza obligatorie a executarii silite), iar instanta mi-a dat dreptate, hotarand, in baza art. 399, al. 2 anularea actelor de executare silita;
- pe fond, am cerut inscrierea in fals, pentru a se dovedi ca pe contract nu sunt semnaturile mele (oricum, dadusem specimene de semnatura la politie si sunt inscris ca parte civila in procesul penal care va incepe contra invinuitilor).
Asadar creditorul a pierdut procesul, irevocabil, doar pe baza exceptiilor de procedura - pe care judecatorul le judeca cu prioritate (art 399, al. 2 din vechiul CPC) si nu pe baza fondului - expertiza grafoscopica, contabila, etc.
Este legal ca el sa revina acum, cu aceeasi cauza, chiar daca urmeaza pas cu pas procedurile - incepand cu art. 663 si urmatoarele din NCPC, de exemplu?
Intrebarea mea este legata de prevederea din NCPC, privind exceptia litispendentei "Art. 138. - (1) Nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte, inaintea mai multor instante competente sau chiar inaintea aceleiasi instante, prin cereri distincte." Dupa cum observ, art 138, al (1) nu face nici o distinctie intre modul in care au fost solutionate cauzele - pe exceptii sau pe fond.
Cumva, creditorul se bazeaza tocmai pe art 138, al. (1) NCPC, in sensul ca nu am dreptul sa-l chem in judecata - prin contestatia la executare - pentru aceeasi cauza, obiect etc. ?!...
Va rog sa va exprimati o opinie!
Nu de alta, dar as vrea sa stiu daca initiez, din nou, o contestatie la executare (prima s-a solutionat in doi ani!) sau totul se va opri la nivelul executorului judecatoresc, prin indreptarea erorilor materiale din incheierea sa!...
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2013
ctm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cheltuieli de judecata judiciare la stat si persoane vatamate mateianu mateianu prin sentinta penala definiva trebuie sa platesc cheltuieli de judecata la stat in suma de2400 lei si cheltuieli de judecata la parti vatamate in suma ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitãtii procesuale pasive a bej ?? bufa bufa Cum se poate explica excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a unui BEJ care a facut o executare silită in procesul ulterior de intoarcere a ... (vezi toată discuția)
Contestatia suspenda executarea? Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Impotriva incuviintarii executarii silite am introdus in urma cu o saptamana contestatie la Judecatoria care a incuviintat cererea executorului, in favoarea ... (vezi toată discuția)