avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune cu scadere bunuri insusite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune cu scadere bunuri insusite

De pe urma unui unchi al mamei, a ramas o mostenire care s-a dezbatut pe 4 tulpini de mostenitori. In una din tulpini a ramas mama cu fratele ei.

In instanta, s-a constatat ca fratele mamei si-a insusit din casa raposatului bunuri in valoare de 8000 ron pe care le-a folosit ( televizor, masina de spalat, caruta, grau, etc), iar terenul care a ramas a fost evaluat la 25000 ron, valoare totala pe tulpina 33000 ron.

In acest caz, mama doreste sa iasa din indiviziune. Deoarece fratele mamei a ridicat acele bunuri, mama poate sa ceara in instanta sa se faca iesirea din indiviziune astfel incit sa intre in posesia terenului de 50% plus diferenta luata de fratele ei in bunuri? Are dreptul la 70% din teren sa-i fie repartizat?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: NegoitaMircea , utilizator 18:14, 12 Octombrie 2013
Deci au fost 4 tulpini: tulpina 1 - fratele mai mare, tulpina 2 - sora, tulpina 3 - sora, tulpina 4 frate.

Cum sora din tulpina 2 a murit cu mult timp inainte, au ramas 2 mostenitori: mama si fratele.
La decesul unchiului, fratele care locuieste in apropriere, a luat bunuri, fapt constatat si instanta.
Partajul a fost efectuat numai pe tulpini, dar nu si intre membrii acestora, asadar, mama a ramas in indiviziune cu fratele ei.
Deoarece fratele a luat bunuri evaluate in instanta la 8000 Ron, suprafata terenului pe tulpina a fost diminuata fata de celelalte tulpini de mostenitori.

Asdadar intrebarea este daca mama are dreptul sa ceara un procentaj mai mare din terenul care a ramas pentru a fi partajat, adica in loc de 50% din suprafata, poate obtine 70%?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune simona dan simona dan Buna ziua, in anul 2007 tatal meu a decedat, iar in urma succesiunii am dobandit 1/4 din casa si curtea unde locuia. Parintii mei au divortat de mai bine de 7 ... (vezi toată discuția)
Succesiune toate aspectele dorina58 dorina58 Bine v-am regasit. Asi dorin sa aflu urmatoarele informati: 1. Ambii parinti au decedat, mama in 1996 iar tata pe 23 ian.2011. Suntem 2 copii, sora mea ... (vezi toată discuția)
Speta 1 buna ziua! 1. sunt 4 frati (1 fata si 3 baieti) – parintii ... SANTIER SANTIER Speta 1 Buna ziua! 1. Sunt 4 frati (1 fata si 3 baieti) – parintii decedati. 2. S-a dezbatut mostenirea dupa ultimul parinte si au primit de la notar ... (vezi toată discuția)